Pondelok, 8. august 2022. Meniny má Oskar, zajtra Ľubomíra.

Vedci objavili v Grónsku tajnú populáciu: Žije tam už 200 rokov a nikto o nej nevedel

Ilustračné fotoGaléria fotiek (3)
Ilustračné foto
Zdroj: Getty Images

GRÓNSKO - Odborníci objavili tajnú populáciu ľadových medveďov v Grónsku. Žijú v prostredí, kde nie sú plávajúce plošiny morského ľadu, ktoré používajú na lov. Nezvyčajná skupina, o ktorej si vedci predtým mysleli, že je súčasťou inej blízkej populácie, sa ukrýva už stovky rokov. Ich pozorovaním zistili, že tieto medvede majú špecifické spôsoby lovu potravy.


Tajná populácia ľadových medveďov v Grónsku žije na strmých svahoch okolo fjordov, čiže dlhých a úzkych pobrežných zátok, kde sa ľadovce stretávajú s oceánom. Lovia na mozaike ľadovcového ľadu, ktorý sa v týchto zátokách rozpadá. Nový objav naznačuje, že prinajmenšom niektoré ľadové medvede sa dokážu prispôsobiť miznutiu morského ľadu, naznačuje štúdia. "Ľadovcový ľad môže pomôcť malému počtu ľadových medveďov prežiť dlhšie obdobia pri otepľovaní klímy, ale pre väčšinu ľadových medveďov nie je dostupný," povedala vedúca výskumníčka Kristin Laidreová z Polar Science Center na Washingtonskej univerzite. Je to preto, že tento typ ľadovcového ľadu sa nachádza len v blízkosti malého zlomku iných populácií ľadových medveďov. 

Vedci donedávna identifikovali devätnásť známych subpopulácií ľadových medveďov (Ursus maritimus) žijúcich v polárnom kruhu. Jedna z nich sa rozprestiera na 3200 kilometroch úseku východného pobrežia Grónska. Keď sa však výskumníci podrobne pozreli na túto skupinu, aby sledovali ich počet, uvedomili si, že medvede v skutočnosti tvoria dve úplne oddelené populácie. Vedci analyzovali údaje o sledovaní medveďov označených obojkami GPS, ktoré zozbierali za 36 rokov. Zistili, že medvede z juhovýchodného Grónska neprechádzali na územie medveďov zo severovýchodu a naopak. Genetické vzorky od jednotlivých medveďov potvrdili, že juhovýchodné medvede boli odlišné od ich severovýchodných susedov. 

Dvadsiata svetová subpopulácia ľadových medveďov

"Predkladáme prvý dôkaz o geneticky odlišnej a funkčne izolovanej skupine ľadových medveďov v juhovýchodnom Grónsku, ktoré spĺňajú kritériá na uznanie ako dvadsiata svetová subpopulácia ľadových medveďov," napísali vedci vo svojej práci, ktorej výsledky boli zverejnené v časopise Science. Nová juhovýchodná populácia obsahuje približne tristo jedincov, hoci určenie presného počtu je zložité. Novoobjavená skupina je geneticky najrozmanitejšia zo všetkých dvadsiatich populácií v Arktíde a genetické porovnania naznačujú, že bola izolovaná od severovýchodnej populácie približne dvesto rokov. 

Vedci objavili v Grónsku
Galéria fotiek (3)
Zdroj: Getty Images

Vo voľnej prírode ich zostalo približne 36 000

Podľa Červeného zoznamu Medzinárodnej únie na ochranu prírody (IUCN) sú ľadové medvede uvedené ako náchylné na vyhynutie. Vo voľnej prírode ich zostalo približne 36 000. Niektoré štúdie naznačujú, že tento druh by mohol do konca storočia úplne vymiznúť v dôsledku klimatických zmien. Napriek tomu, že sú ľadové medvede najväčším suchozemským predátorom na svete, sú v skutočnosti vedené ako morské cicavce, pretože konzumujú prevažne vodné živočíchy, napríklad tulene. Pri love potravy využívajú morský ľad ako platformu na prenasledovanie koristi zhora. Bohužiaľ, rastúce teploty spôsobené klimatickými zmenami znižujú množstvo dostupného morského ľadu, čím sa zmenšuje ich prirodzené prostredie. Dočasné ľadové príkrovy v Arktíde sa tvoria na povrchu oceánu počas jesene a na jar sa roztopia. Ľadové medvede normálne prežijú 100 až 180 dní bez jedla, pretože morský ľad v lete mizne. Otepľovanie v Arktíde však znamená, že morský ľad sa topí skôr a zamrzne neskôr, čo tlačí ľadové medvede na pokraj vyhladovania. 

Vedci objavili v Grónsku
Galéria fotiek (3)
Zdroj: Getty Images

Oblasť je pre lovcov príliš ťažko dostupná

Juhovýchodná populácia nežije v blízkosti žiadnej ľudskej populácie. Oblasť je pre väčšinu lovcov príliš ťažko dostupná, čo poskytuje medveďom bezpečie. Strmé svahy fjordov ale môžu medveďom skomplikovať prechod, a teda obmedzovať ich pohyb. Pôrodnosť medzi novou populáciou je veľmi nízka v porovnaní s inými populáciami. V novej štúdii experti použili genetické údaje na identifikáciu dvoch jedincov, ktorí by mohli byť prisťahovalcami zo severovýchodnej populácie. Zdá sa, že tieto prisťahovalecké medvede sa veľmi dobre prispôsobili jedinečnému spôsobu lovu, čo naznačuje, že iné populácie by ich mohli nasledovať.

Hoci výskum poskytuje záblesk nádeje pre niektoré ľadové medvede, vedci trvajú na tom, že to neznamená, že zmena klímy bude pre arktických predátorov o niečo menšou hrozbou. "Strata arktického morského ľadu je stále hlavnou hrozbou pre všetky ľadové medvede. Táto štúdia na tom nič nemení. Morský ľad bude v Arktíde naďalej klesať, čo zníži šance na prežitie väčšiny ľadových medveďov," dodala Laidreová.

Viac o téme:


 
 

Súvisiace články

Najčítanejšie články