Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

FOTO Vedci riešia veľkú záhadu: Na Mesiaci sa objavil dvojitý kráter, toto ho mohlo spôsobiť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HOUSTON - Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), ktorý americká vesmírna agentúra NASA vyslala na obežnú dráhu okolo Mesiaca, našiel miesto havárie záhadného raketového zosilňovača. Ten narazil na odvrátenú stranu Mesiaca 4. marca 2022. Snímky zhotovené 25. mája odhalili dvojitý kráter, ktorý vznikol po dopade objektu. Objavila sa nová záhada, ktorú sa astronómia snažia vysvetliť.

Dvojitý kráter je viac ako nezvyčajný, pretože raketa z misie Apollo S-IVB, ktorá dopadla na Mesiac, by niečoho takého nebola schopná. Nie je možné ich vytvoriť, najmä ak objekt zasiahne Mesiac pod malým uhlom, informuje UniverseToday. Astronóm Bill Gray, ktorý prvýkrát objavil objekt a predpovedal jeho lunárny zánik už v januári, vysvetľuje, že "náraz prebehol asi v 15-stupňovom uhle". Dvojitý kráter sa tým však nevysvetľuje.

Miesto dopadu pozostáva z 18 metrov širokého krátera, ktorý sa prekrýva s ďalším kráterom o šírke 16 metrov. Mark Robinson, hlavný výskumník tímu LRO Camera, navrhuje, že táto formácia dvojitého krátera môže byť výsledkom objektu s odlišnou váhou na každom konci. "Raketa, ktorej sa odpálil motor, má logicky najväčšiu hmotnosť sústredenú na konci motora. Zvyšok raketového motora pozostáva prevažne z prázdnej palivovej nádrže," ozrejmil. Pôvod telesa zostáva podľa neho neistý. 

FOTO Vedci riešia veľkú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Teória zosilňovača SpaceX

Vesmírny objekt sa po prvýkrát dostal do pozornosti astronómov začiatkom tohto roka. Bol identifikovaný ako horný stupeň SpaceX, ktorý v roku 2015 vypustila NASA Deep Space Climate Observatory (DSCOVR) do Lagrangeovho bodu Sun-Earth L1. Bill Gray bol upozornený na objekt softvérom na sledovanie vesmírneho odpadu, ktorý aj sám navrhol. Dňa 26. januára pre Washington Post povedal, že "môj softvér hlásil chybu pretože po 4. marci nemohol projektovať obežnú dráhu. Niečo mu v tom bránilo. Bolo to teleso, ktoré dopadlo na Mesiac".

FOTO Vedci riešia veľkú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Príbeh sa objavil u širokej verejnosti koncom januára. O niekoľko týždňov neskôr dostal Bill Gray e-mail od Jona Giorginiho z Jet Propulsion Lab (JPL). Giorgini poukázal na to, že trajektória DSCOVR nemala zaviesť zosilňovač do blízkosti Mesiaca. V snahe zosúladiť konfliktné trajektórie sa Gray začal prehrabávať vo svojich údajoch, kde zistil, že v roku 2015 nesprávne identifikoval zosilňovač DSCOVR. SpaceX nakoniec nebola vinníkom. K Mesiacu sa ale skutočne rútil nejaký objekt. 

Má v tom prsty Čína?

Ďalšie bádanie viedlo astronóma Graya k záveru, že v skutočnosti išlo o hornú fázu čínskej misie Chang'e 5-T1, demonštračnej technologickej misie z roku 2014, ktorá položila základy pre Chang'e 5. Tá sa úspešne vrátila na Zem so vzorkou z Mesiaca v roku 2020. Jonathan McDowell ponúkol niekoľko potvrdzujúcich dôkazov, ktoré, ako sa zdá, podporili túto novú teóriu o identite objektu. O niekoľko dní neskôr čínsky minister zahraničných vecí tvrdil, že to nebol ich posilňovač. Vyvrátil, že by išlo o čínsku misiu. Posilňovač mal krátko po štarte vyletieť na obežnú dráhu Zeme, lenže sa zrútil do oceánu.

V súčasnom stave je Gray presvedčený o tom, že to bol práve zosilňovač Change 5-T1, ktorý zasiahol Mesiac. Ako vysvetlenie predostrel, že minister zahraničných vecí Číny nevedome pochybil, keď si pomýlil Chang'e 5-T1 s podobne pomenovaným Chang'e 5, ktorý naozaj skončil v oceáne. 

Iba mesiace 

Čo sa týka nového dvojitého krátera na Mesiaci, fakt, že tím LRO dokázal tak rýchlo nájsť miesto dopadu, je samo o sebe impozantným činom. Objavili ho len pár mesiacov po dopade a len s malou pomocou Billa Graya a JPL. Len pre porovnanie, nájdenie miesta dopadu Apolla 16 S-IVB trvalo viac ako šesť rokov.

Viac o téme: VesmírHaváriaKráterMisiaMesiacNASA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu