Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Výskumník neveril vlastným očiam: Objavil najväčšiu baktériu na svete!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BASSE-TERRE - Na karibskom ostrove Guadeloupe objavili baktériu, ktorú možno vidieť aj voľným okom. Nález prevracia poznatky z mikrobiológie naruby. Výskumníci z Guadeloupe objavili najväčšiu doteraz známu baktériu: Thiomargarita magnifica má veľkosť až dva centimetre, je 5000-krát väčšia ako priemerná baktéria a má zložitejšiu štruktúru, uvádza štúdia zverejnená v časopise Science.

Baktéria stavia poznatky z mikrobiológie na hlavu, povedal Olivier Gros, profesor biológie na Antilskej univerzite a spoluautor štúdie, pre tlačovú agentúru AFP.

Podľa týchto informácií možno baktériu vidieť voľným okom a dokonca ju uchopiť pinzetou. Výskumník prvýkrát objavil tento druh v roku 2009 v mangrovových porastoch na francúzskom zámorskom území v Karibiku. „Najskôr som si myslel, že to nie je baktéria. Pretože niečo, čo má dva centimetre, nemôže byť baktéria,“ povedal Gros. S pomocou elektrónovej mikroskopie sa však neskôr ukázalo, že išlo o bakteriálny organizmus. 

Toto je doposiaľ najväčšia objavená baktéria na svete.
Zobraziť galériu (4)
Toto je doposiaľ najväčšia objavená baktéria na svete.  (Zdroj: SITA/Olivier Gros/University des Antilles via AP)

Grosova kolegyňa zistila, že patrí do rodiny Thiomargarita, predtým známeho rodu sírnych baktérií, ktoré na rast využívajú sulfidy. Ďalšie zistenia vedkyne z výskumného centra CNRS v Paríži naznačili, že išlo o jedinú bunku, vysvetlil Gros.

FOTO Výskumník neveril vlastným
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Olivier Gros/University des Antilles via AP)

Kolosálne rozmery

Prvý pokus o zverejnenie nálezu vo vedeckom časopise bol zrušený pre nedostatok presvedčivých fotografických dôkazov. Obriu baktériu sa pomocou 3D mikroskopov podarilo presvedčivo ukázať až mladému výskumníkovi Jean-Marie Vollandovi z Kalifornskej univerzity. Videný v ľudských proporciách je nový objav taký kolosálny vo vzťahu k svojim rovesníkom, "ako keby sa človek stretol s niekým takým veľkým ako Mount Everest." 

FOTO Výskumník neveril vlastným
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Jean-Marie Volland/Lawrence Berkeley National Laboratory via AP)

Urobil aj ďalší zaujímavý objav: Normálne sa DNA baktérie voľne vznáša v bunke. Ale v novoobjavených druhoch je uzavretá v malých štruktúrach obklopených membránou, vysvetlil. Toto je "bežne charakteristika ľudských, živočíšnych a rastlinných buniek, zložitých organizmov, ale nie baktérií". Vedci teraz chcú zistiť, či sa tento typ DNA nachádza iba v Thiomargarita magnifica, alebo či ho možno nájsť aj v iných typoch baktérií.

Viac o téme: ŠtúdiaBaktériaNajväčšiaThiomargarita magnifica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu