Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mali ste COVID viackrát? Šokujúce závery novej ŠTÚDIE: Lepšia ochrana zrejme nehrozí, imunita dostala zabrať

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - Doteraz sa predpokladalo, že ak sa koronavírusom infikujete viackrát, môže vás to ochrániť pred ďalšou infekciou. Nedávna štúdia však dospela k iným záverom. Viacnásobná infekcia by podľa výsledkov mohla dokonca potlačiť imunitnú odpoveď.

Nové subvarianty variantu omikron spôsobujú opätovný nárast koronavírusových infekcií. Nemecký Inštitút Roberta Kocha nedávno oznámil, že subvarianty BA.4 a BA.5 budú tvoriť väčšinu prípadov v priebehu niekoľkých týždňov. Odborníci očakávajú letnú vlnu. Štúdie už poukazujú na potenciálne dramatický vývoj.

Archívne VIDEO Minister zdravotníctva Lengvarský k aktuálnej COVID situácii

Lengvarský sa vyjadril ku COVIDU, k plánu obnovy aj incidentu v ružinovskej nemocnici (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Nové subvarianty sa šíria rýchlejšie a sú nebezpečnejšie

Počiatočné zistenia naznačujú, že tí, ktorí sa uzdravili, aj tí, ktorí boli očkovaní, môžu byť infikovaní znova – dokonca niekoľkokrát. Subvarianty omikronu sú „ešte infekčnejšie, a preto sa pravdepodobne šíria ešte rýchlejšie, ako pôvodné BA.1 alebo BA.2,“ vysvetľuje profesor Clemens Wendtner, odborník na koronavírus, imunológ a hlavný lekár na mníchovskej klinike Schwabing.

Varianty navyše dokážu lepšie obísť vakcinačnú ochranu. Preto je naliehavo potrebná úprava vakcín. Nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach už na zvýšenie ochrany pred vážnymi ochoreniami odporúča tretie a štvrté očkovanie.

Oslabená imunita? Štúdia šokuje vedcov

V súčasnosti existuje niekoľko náznakov, že infekcia skorším koronavírusovým variantom by mohla narušiť imunitu voči následnému variantu. Vedci skúmali posilnenie imunitného systému infekciou B.1.1.529 a výsledky publikovali v časopise Science. Výsledok je zarážajúci.

Mali ste COVID viackrát?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

 „Ak ste boli infikovaní počas prvej vlny, nemôžete posilniť svoju imunitnú odpoveď na infekciu omikronom,“ povedala profesorka Rosemary Boytonová z Imperial College London, spoluautorka štúdie. Spike proteín omikronového variantu BA.1 môže vyvolať „druh regulácie alebo deaktivácie imunitnej odpovede,“ hovorí prof. Daniel Altmann. Z toho by malo byť jasné, že hromadné infekcie nevedú k hromadnej imunite.

Viac o téme: ŠtúdiaImunitaKoronavírusOmikronBA.5
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu