Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slováci, sledujte v týchto dňoch oblohu: Objaví sa na nej naozaj mimoriadny jav

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

OPAVA - Počas júna sú najkratšie noci. Tento letný mesiac okrem toho ponúka aj niekoľko nebeských úkazov. Ešte pred letným slnovratom, ktorý nastane 21. júna, sa môžeme tešiť na tzv. nočné svietiace oblaky. Koncom mesiaca nás zas prekvapí všetkých päť najjasnejších planét Slnečnej sústavy spolu s Mesiacom. Budeme ich môcť pozorovať voľným okom.

Júnové a sčasti aj júlové noci ponúkajú výhľad na nezvyčajné nočné svietiace oblaky (NoctiLucent Clouds). Oproti bežnej oblačnosti, ktorá sa nachádza vo výške maximálne 15 kilometrov sa nočné svietiace oblaky (NLC) pohybujú až v mezosfére, teda zhruba 85 kilometrov nad zemským povrchom. Uvádza to Fyzikálny Ústav (FÚ) Sliezskej univerzity v Opave. NLC vznikajú nahromadením ľadových kryštálov na prachové častice, ktoré v tejto výške zanechal meteorický prach, sopečné erupcie alebo aj priemyselná činnosť ľudí. 

Ľad sa v tejto výške vytvára predovšetkým reakciou atmosférického kyslíka s vodíkom pod vplyvom slnečného žiarenia, fotochemickým rozpadom metánu, alebo tiež z vody, ktorá je do týchto výšok vynesená turbulenciou. "Riedke oblaky sa vytvárajú iba vtedy, ak je v mezosfére ustálená teplota okolo -130°C, čo sa odohráva v období letného slnovratu," upresňuje Petr Horálek z FÚ v Opave.

Prečo svietia?

Nočné oblaky priamo nesvietia, ale rozptyľujú žiarenie zo Slnka nachádzajúceho sa pod obzorom. Objavujú hlavne v júni a v prvej polovici júla, a to najmä nad severným obzorom medzi 22. hodinou a polnocou a skoro ráno medzi 2. a 4. hodinou. Každý deň sa budú ukazovať v rozdielnom čase. 

Slováci, sledujte v týchto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Päť planét s Mesiacom 

Na konci júna uvidíme v jednom momente na oblohe a voľným okom všetky viditeľné planéty Slnečnej sústavy spoločne s Mesiacom. "Takéto obdobie nastáva, keď sa planéty pri pohľade zo Zeme nenachádzajú príliš ďaleko od seba a Merkúr leží dostatočne ďaleko od Slnka," priblížil Horálek. Naposledy sa na severnej pologuli ukázalo všetkých päť planét naraz nad obzorom v júli roku 2020. Tento rok sa toho dočkáme ešte v decembri. Potom si budeme musieť počkať až do roku 2036.

Slováci, sledujte v týchto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Veľká konjunkcia všetkých jasných planét nastane až 9. septembra 2040. Preto uvidieť všetkých päť (Merkúr, Venušu, Mars, Jupiter a Saturn) spolu s Mesiacom v jeden okamih je veľmi vzácny jav. Zo Slovenska budeme môcť pozerať toto divadlo za pokročilého svitania. Najlepšia viditeľnosť nastáva okolo 24. júna, kedy sa na rannej oblohe pred svitaním objaví Merkúr, potom už bude ťažko viditeľný. Na rannej oblohe bude v týchto dňoch prechádzať aj Mesiac, ponúkne sa preto kompletný výhľad k najjasnejším objektom Slnečnej sústavy. 

Treba si privstať

Aby ste videli naozaj všetkých päť planét, je potrebné nájsť miesto s dokonale odkrytým obzorom. Merkúr bude vychádzať až pred štvrtou hodinou rannou, teda za pokročilého svitania. "Treba sledovať obzor, pretože bude jasný ako hviezdy na oblohe. Ostatné planéty bude možné vidieť voľným okom. Kompletná planetárna prehliadka v jeden okamih spolu s Mesiacom tento rok nastane ešte v decembri pred Silvestrom," dodal Horálek.

Viac o téme: VesmírPlanétaNebeské divadloSvietiace oblaky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu