Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Astronómovia riešia obrovskú záhadu v Mliečnej dráhe: Toto by podľa astrofyzičky nemalo byť možné!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ZÁPADNÁ AUSTRÁLIA - Austrálski vedci informovali o pozorovaní zvláštneho rotujúceho objektu, ktorý sa nachádza v Mliečnej dráhe. V presných časových intervaloch uvoľňuje veľké množstvo energie. Zatiaľ ho nedokážu definovať a priradiť k žiadnemu doteraz známemu javu. Ich doterajšie zistenia boli publikované v časopise Nature.

Podivný pulzujúci objekt, ktorý je vzdialený od Zeme 4000 svetelných rokov, sa nepodobá na žiadne doteraz spozorované javy. Prvýkrát si ho všimol vysokoškolský študent pri písaní bakalárskej práce. Po jeho upozornení sa celej záležitosti ujal tím astrofyzičky Natashy Hurley-Walkerovej. Podľa jej slov objekt uvoľňuje každých 18,18 minúty obrovský výbuch rádiovej energie a je presný ako hodinky. Pozorovanie prebieha pomocou ďalekohľadu vo vnútrozemí Západnej Austrálie v Murchison Widefield Array, ktoré tvorí súčasť rádioastronomického observatória. Zatiaľ čo vo vesmíre sa nachádzajú aj iné podobné objekty, ktoré sa "zapínajú a vypínajú", podobný časový interval nevykazuje ani jeden z nich. Podľa expertky je preto tento objav "pre astronóma trochu strašidelný, pretože na oblohe nie je nič, čo by dokázalo tento jav vysvetliť"

Skúmaný objekt je neuveriteľne jasný a má mimoriadne silné magnetické pole. "Ak sa na to pozriete z matematického hľadiska, tak zistíte, že by nemal mať dostatok energie na produkciu tohto druhu rádiových vĺn v priebehu každých dvadsiatich minút. Toto by jednoducho nemalo byť možné," hovorí Hurley-Walkerová. Pripúšťa, že by mohlo ísť o magnetar s extra dlhou periódou, o ktorej odborníci doteraz iba teoretizovali, ale nikdy ju reálne nezaznamenali. Zároveň to môže byť biely trpaslík, čiže pozostatok zrútenej hviezdy. "Je to je dosť nezvyčajné. Vieme totiž len o jednom bielom trpasličom pulzare, ale o ničom tak veľkom, ako je toto. Samozrejme, môže to byť niečo, na čo sme nikdy ani nepomysleli, čiže nejaký úplne nový typ objektu," doplnila astrofyzička. 

Astronómovia riešia obrovskú záhadu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Na otázku, či mohla silný, konzistentný rádiový signál z vesmíru poslať nejaká iná forma života, odpovedala, že by bola znepokojená, keby to boli mimozemšťania. Výskumný tím dokázal pozorovať signál v širokom rozsahu frekvencií, čiže musí podľa neho ísť o prirodzený proces, nie umelý signál.  Ďalšou výzvou preto zostáva zaoberať sa hľadaním týchto zvláštnych objektov vo vesmíre. "Viac detekcií astronómom prezradí, či išlo o vzácnu jednorazovú udalosť alebo o obrovskú novú populáciu, ktorú sme si nikdy predtým nevšimli," uviedla Hurley-Walkerová.

Viac o téme: VesmírMliečna dráha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu