Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Púšťate svojho psa do postele? Experti varujú, prestaňte s tým! Hrozí prenos vážnej infekcie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Priznajme si to. Koľkí z nás už pustili svojho psa alebo mačku do postele? Pre niekoho je to niečo tak prirodzené, že si neuvedomuje možnú súvislosť s prenosom infekcií. Bohužiaľ je to tak, aj keby ste svoje domáce zvieratá kúpali každý deň.

Gén mcr-1, ktorý bol prvýkrát identifikovaný v Číne v roku 2015, si vybudoval rezistenciu voči určitým silným liekom. Na ľudí sa prenáša zo zvierat prostredníctvom mikroskopických fekálnych častíc. Vzhľadom na to, že infekcie odolné voči liekom zabíjajú na celom svete odhadom 700 000 ľudí ročne, OSN varuje, že ak sa nič neurobí, môže toto číslo do roku 2050 vzrásť až na desať miliónov obetí.

Odborníci v súčasnosti varujú pred prípadmi možného prenosu mcr-1 na človeka zo psa. Štúdia vykonaná na Univerzite v Lisabone odhalila, že v dvoch domácnostiach, kde mali psy problémy s črevami, zistili prítomnosť génu mcr-1. Vzorky výkalov boli odobraté od 126 zdravých ľudí, ktorí žili so 102 mačkami a psami v 80 domácnostiach počas dvoch rokov. Výskum sa robil do februára 2020. Zistilo sa, že osem psov a štyria ľudia boli hostiteľmi baktérií vrátane mcr-1. Výsledky tiež ukázali, že tri psy boli zdravé a ostatné mali problémy s črevami alebo zápal močových ciest. Zistenia boli prezentované na Európskom kongrese klinickej mikrobiológie a infekčných chorôb. Taktiež na ňom zaznelo, že poľnohospodárske oblasti, najmä v krajinách južnej Európy, ktoré používajú antibiotikum kolistín, budú menej pravdepodobné pre výskyt génu mcr-1.

Púšťate svojho psa do
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedúca výskumu, doktorka Juliana Menezesová, povedala: "Kolistín sa používa pri zlyhaní všetkých ostatných druhov antibiotík. Nasadzuje sa ako jedna z posledných možností liečby. Ak baktérie odolné voči všetkým liekom získajú rezistenciu aj na tento liek, nevedeli by sme proti nim bojovať." Ako dodala, nadmerné užívanie antibiotík vedie k rezistencii vírusu na daný liek. Preto je dôležité, aby sa silnejšie lieky predpisovali zodpovedne, a to nielen pri ľuďoch, ale aj zvieratách.

Viac o téme: PesInfekciaMcr-1
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu