Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Štyri dôvody, prečo je dobré spať s cesnakom pod vankúšom: Ten prvý oceníte najmä v lete

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Cesnak niektorí ľudia nemusia, hoci patrí medzi najzdravšie potraviny. Po jeho konzumovaní totiž zanecháva v ústach výrazný zápach. Jeho benefity však ďaleko prevyšujú túto malú nepríjemnosť, ktorá na druhý deň pominie. Niektorí odborníci dokonca odporúčajú dať si ho pod vankúš. Prečo vlastne?

1. Odpudzuje komáre a pavúky

Cesnak je účinný prírodný repelent proti hmyzu. Vytlačte si ho do vody a máte účinný sprej na škodcov, ktorý môžete bez problémov nastriekať na zeleninu alebo kvitnúce rastliny, uvádza Buzz Noble. Ak si zas cesnak uložíte pod vankúš, vyhnete sa uštipnutiu komára. Dokonca odpudzuje aj pavúky. 

Štyri dôvody, prečo je
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

2. Uvoľňuje dýchacie cesty

Niektoré zlúčeniny cesnaku môžu byť zodpovedné za štipľavý až zapáchajúci dych. Patrí medzi ne alicín. Keď sa cesnak rozdrví, premení sa na alicín, antibiotikum, ktoré bojuje proti plesňovým a bakteriálnym infekciám. Cesnak môže tiež pomôcť prečistiť upchaté nosné dierky. Pokiaľ mávate v noci upchatý nos, cesnak jednak uľahčuje dýchanie a dokonca odbúrava aj chrápanie. Zaručená metóda je rozdrviť tri až štyri strúčiky do vriacej vody a následne vdychovať stúpajúcu paru. Upchaté dýchacie cesty sa stanú minulosťou.

Štyri dôvody, prečo je
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

3. Lieči nespavosť

Ak máte problémy so spánkom, vyskúšajte to s cesnakom pod vankúšom. Táto metóda sa vraj používa už od staroveku. Antioxidačné vlastnosti cesnaku udržujú telesné tekutiny a orgány zdravé a bez infekcií. Napomáha tiež zdravému fungovaniu srdca a mozgu, čím reguluje spánkový cyklus. Uvoľňuje vaše svaly vďaka produkcii chemickej látky nazývanej GABA a taktiež "ochladzuje" mozgové bunky, aby mohli začať regenerovať. Tento proces nastáva v noci počas spánku.

Štyri dôvody, prečo je
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

4. Antibakteriálne vlastnosti

Čerstvý, surový cesnak sa už odpradávna osvedčil ako účinný zabijak baktérií a vírusov. Obsahuje alicín, ktorý je významný z hľadiska blokovania dvoch skupín enzýmov v ľudskom tele. Tie totiž umožňujú infekčným mikróbom prežiť v tele hostiteľa. Cesnak môže zabrániť infekcii vnútri alebo mimo tela. V skratke, keď budete spávať s cesnakom pod vankúšom, mali by ste byť menej chorí.

Viac o téme: RadyCesnak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu