Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Satelity prvýkrát spozorovali z vesmíru obrovskú hrozbu pre Zem: Nečakaný vinník!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Youtube/European Space Agency)

BAKERSFIELD - Jediná spoločnosť, ktorá sleduje emisie metánu z vesmíru, sa zamerala na kalifornskú kŕmnu stanicu pre kravy. Práve tie totiž produkujú obrovské množstvo metánu v dôsledku špecifického tráviaceho procesu. Viac ako sto krajín sa zaviazalo znížiť emisie metánu. Problém však predstavujú podobné kŕmne stanice a chov hospodárskych zvierat.

Kravské grganie, hlavný zdroj poľnohospodárskeho metánu, bolo po prvýkrát spozorované a sledované z vesmíru pomocou satelitov na monitorovanie klímy. Spoločnosť GHGSat, ktorá ako jediná sleduje emisie metánu z vesmíru, sa prostredníctvom svojich vesmírnych satelitov zamerala na kravy v kŕmnej stanici v Joaquin Valley neďaleko Bakersfield v Kalifornii. 

 

Cow burps seen from space! GHGSat measured the first high-resolution methane emissions from feedlots in California from...

Posted by GHGSat Inc. on Tuesday, May 3, 2022

Energia pre 15 000 domácností

Vidieť chemické znaky metánu v stáde kráv je podľa firmy dôležitým krokom, pretože emisie metánu v poľnohospodárstve je ťažké merať. Je to však viac ako potrebné; v opačnom prípade odborníci nedokážu stanoviť nevyhnutné ciele pre zníženie produkcie metánu v priemysle produkujúcom hovädzie mäso. GHGSat uviedla, že množstvo metánu, ktoré zaznamenala v tejto kŕmnej stanici, by malo za následok 5116 ton emisií metánu, ak by bolo toto množstvo zachované po dobu jedného roka. Pokiaľ by bol tento metán zachytávaný, dokázal by zásobovať energiou viac ako 15 000 domácností. 

 

In another world first, GHGSat has pinpointed #methaneemissions from feedlots in California from space, pushing the...

Posted by GHGSat Inc. on Wednesday, May 4, 2022

Podľa agentúry Environmental Protection Agency (EPA) sa poľnohospodárstvo podieľa na emisiách skleníkových plynov v USA 9,6 percentami, pričom asi 36 percent emisií metánu pochádza najmä z dobytka. Samotná produkcia hovädzieho mäsa je zodpovedná za 3,7 percenta všetkých emisií v USA. Metán pochádza z 1,4 miliardy kráv na celom svete, ktoré vyvrhnú do atmosféry až 500 litrov metánu denne v dôsledku tráviaceho procesu známeho ako "enterická fermentácia". 

Odvážny cieľ do roku 2030

Znečistenie z kŕmnych staníc, ktoré sa využívajú na rýchly výkrm dobytka pred porážkou, predstavuje veľký problém. Na minuloročných rokovaniach o klíme sa viac ako sto krajín zaviazalo znížiť emisie metánu o 30 percent a do roku 2030 zastaviť a zvrátiť odlesňovanie, píše agentúra Reuters. Veľkú rolu pri znižovaní emisií pritom zohráva odvetvie chovu hospodárskych zvierat. Agentúra OSN pre potraviny uviedla, že na chov dobytka pripadá 44 percent emisií metánu spôsobených človekom. Experti v súčasnosti testujú množstvo techník na zníženie emisií u kráv, vrátane pridávania malých množstiev morských rias do ich krmiva. 

Satelity prvýkrát spozorovali z
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

Presné meranie emisií je nevyhnutné na presadzovanie cieľov a prijatie nových postupov v odvetví výroby hovädzieho mäsa. Súčasné riešenia na meranie emisií sú neúčinné; pozemné monitorovanie je náročné a dokáže skenovať len malé oblasti. Senzory namontované v lietadle síce dokážu pokryť väčšiu plochu, no sú nákladnejšie. Podľa GHGSat satelity dokážu denne monitorovať tisíce miest pri nízkych nákladoch, a tak podporiť okamžité klimatické opatrenia.

Viac o téme: EmisieKravaMetán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu