Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Desivé odhalenie v Andách: To, čo sa stalo za posledných 30 rokov, nemá obdobu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRAZÍLIA: Ľadovce v tropickej časti juhoamerických Ánd sa za posledných tridsať rokov zmenšili takmer o polovicu, vyplýva zo štúdie skupiny MapBiomas, na ktorej sa podieľali experti z Brazílie či Peru. K bezprecedentnému úbytku ľadovcov podľa nich prispeli klimatické zmeny aj rozsiahlejšie požiare v Amazónii, informovala agentúra EFE.

Od roku 1990 do roku 2020 sa podľa tejto štúdie zmenšila plocha ľadovcov v sledovanej oblasti Ánd o 42 percent. Najväčšia časť ľadovcov v tomto regióne pripadá na Peru a Bolíviu, menšie percento potom na Ekvádor, Kolumbiu, Venezuelu a Čile. "Tento bezprecedentný nárast úbytku ľadovcov môže byť pripísaný klimatickým zmenám aj neklimatickým faktorom, ako je väčší výskyt lesných požiarov v posledných rokoch v Amazónii. Pri nich vzniká čierny uhlík, ktorý môže urýchliť topenie," uvádza štúdia.

MapBiomas je brazílska iniciatíva, na ktorej sa zúčastňujú mimovládne organizácie, univerzity aj firmy a ktorá sa venuje mapovaniu zmien zemského povrchu v Južnej Amerike, najmä v Brazílii a Amazónii.

"Úbytok ľadovcov ovplyvňuje ekosystémy, poľnohospodárstvo, zásobovanie vodou, výrobu elektriny a v dôsledku aj cestovný ruch a môže tak mať dôsledky nielen ekologické, ale pre miestnych obyvateľov aj ekonomické a kultúrne," uviedol jeden z autorov štúdie Efrain Turpo.

Viac o téme: ĽadovecAndyTopenie ľadovcov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu