Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Žena si nechala poslať veľmi vzácny tovar lietadlom na Aljašku: Let presmerovali! Hororový pohľad po pristátí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ATLANTA/ANCHORAGE - Na Aljašku cestovalo lietadlom päť miliónov včiel. Miestni farmári ich tam chceli vypustiť, aby im opelili jablčné sady. Pravidelná linka cez Seattle bola ale preťažená, a tak aerolínie zásielku včiel museli poslať do Atlanty. Toto rozhodnutie malo za následok obrovskú katastrofu.

Pre preťaženie pôvodného plánovaného letu do Aljašky cez Seattle museli dodávku vyše piatich miliónov včiel poslať na opačnú stranu USA do Atlanty. Hmyz, bez ktorého by zanikol všetok život na Zemi, musel pobudnúť niekoľko hodín v debnách priamo na pristávacej dráhe. Väčšina včiel takéto zaobchádzanie neprežila a katastrofa bola na svete, píše The New York Times.

Keď Sarah McElreaová dorazila na letisko v Anchorage, aby si vyzdvihla dvesto debien plných včiel, ktoré si nechala poslať zo Sacramenta, čakalo ju nemilé prekvapenie. Zásielka s hmotnosťou asi 350 kilogramov na ňu nečakala na letisku v Anchorage na Aljaške, ale bola v Atlante v štáte Georgia, prakticky na opačnom konci USA. Tamojší kolegovia včelári sa rýchlo vypravili na letisko, aby sa pokúsili obsah zásielky zachrániť, no bolo už neskoro. 

Jedine lietadlom 

Prevoz včiel je pomerne náročná operácia. Počas cesty musia byť kŕmené, zvyčajne cukrovou vodou, a celý čas musia zostať v chlade. Na Aljašku sa dostanú jedine lietadlom, pretože to nie je ich prirodzené prostredie. Ovocné stromy a ďalšie rastliny tu predtým opeľovali iné druhy hmyzu, ale pesticídy ich takmer vyhubili. Miestni poľnohospodári tak teraz závisia od kočovných včelárov, ktorí privezú svoje roje k poliam alebo sadom a nechajú ich opeľovať. McElreaová hovorí o plytvaní a úplnej tragédii. "Ľudia si neuvedomujú, ako veľmi sme závislí od včiel a ich opeľovania.“

Aerolinky Delta Airlines sa včelárke ospravedlnili za "nešťastnú situáciu". Podľa hovorkyne spoločnosť zabezpečila, aby sa podobné udalosti už v budúcnosti nezopakovali. McElreaovej však ospravedlnenie nestačí, žiada tiež odškodné za zásielku v hodnote 48-tisíc dolárov (takmer 43-tisíc eur). "Najhoršie na tom celom je, že viem, ako trpeli a ja som s tým nemohla nič spraviť," vyjadrila sa Sarah.

Opeľovanie bude pokračovať

Napriek tejto nešťastnej udalosti je potrebné, aby sa stromy na Aljaške aj naďalej opeľovali. McElreaovú to neodradilo a chce sa  vydať osobne pre ďalšiu zásielku. Cesta zo Sacramenta do Seattlu jej autom zaberie asi trinásť hodín. Zo Seattlu do Anchorage potom poletí tri a pol hodiny priamym letom do Aljašky.

Viac o téme: LietadloVčelyAljaška
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu