Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

FOTO Popol zo sopky na Kanárskych ostrovoch ukrýval bombastický objav: Neuveríte, čo sa v ňom našlo

Sopka La Cumbre Vieja
Sopka La Cumbre Vieja (Zdroj: SITA/AP Photo/Jonathan Rodriguez)

LA PALMA - Sopka na ostrove La Palma už niekoľko mesiacov decimuje Kanárske ostrovy. Jej aktivita v posledných týždňoch utíchla, a práve to zrejme umožnilo aby z popola "povstali stovky tisíc včiel, ktoré v ňom boli "pochované".

Sopka Cumbre Vieja vybuchla v polovici septembra. Na povrch sa tak dostala láva, ktorá ničila všetko, čo sa jej dostalo do cesty. Pred roztavenou horninou nemali šancu ani domy, kostoly či veľké fabriky. Okolie ostrova La Palma ostalo úplne zničené. 

VIDEO Unikátny objav na dne mora: Potápač narazil na krásu, ktorá tam spočívala stovky rokov

Ostrov je však významný aj niečím iným, ako len vyhľadávanou dovolenkovou destináciou. Je domovom pre zhruba 80-tisíc obyvateľov, z ktorých sa zhruba stovka venuje včelárstvu. Ich práca je pre miestny ekosystém mimoriadne dôležitá. Okrem toho hrajú aj kľúčovú ekonomickú úlohu v celom regióne, keďže pôsobia ako hlavní distribútori medu. Pokiaľ by po výbuchu sopky došlo aj k vyhynutiu včiel, skaza by prerástla do obludných rozmerov. 

Keď sa jeden z miestnych včelárov vracal do spustošenej oblasti, takmer onemel. Zistil totiž, že včely z jeho piatich úľov z celkového počtu šesť ostali nažive aj napriek tomu, že boli pokryté hrubými vrstvami sopečného popolai, informoval denník The New York Times. Tomuto drobnému hmyzu sa podarilo prežiť práve vďaka obydliu, ktoré si sám postavil. Úle boli odolné voči vysokým teplotám prichádzajúcej lávy aj smrtiacemu plynu, kvôli ktorému prišiel ostrov o mnoho rastlín a živočíchov. Včely dokonca nezostali ani o hlade. Počas dní, kedy bola situácia na ostrove najhoršia, si pochutili na zásobách medu. 

Pred škodlivými plynmi, ktoré mohli do istej miery preniknúť aj do úľa, včely ochránil propolis. Je to druh včelej kašičky zozbieranej z rastlín a púčikov kvetov, teda zmes živicových látok, včelieho vosku, balzamov a éterických olejov. Včely ho používajú na stavanie úľov, prípadne na spevňovanie jeho stien a vyplnenie dier. V prípade chrliaceho popolu zo sopky sa včely akoby odizolovali od vonkajšieho prostredia práve vďaka propolisu. Po takmer dvoch mesiacoch strávených v úli tak včely dokázali aj napriek početným hrozbám doslova vstať z popola.  

Viac o téme: VčelyVýbuch sopkyLa PalmaCumbre Vieja
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu