Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

FOTO Obyvateľov Kanady vystrašil tvor, ktorý tam nemá čo robiť: Pes štekal a môj priateľ kričal!

Stopa medveďa spozorovaného v Madeleine-Center
Stopa medveďa spozorovaného v Madeleine-Center (Zdroj: Twitter/Bonneville Sophie)

OTTAWA - Na juhu Kanady v provincii Quebec sa objavil ľadový medveď. Nebolo by na tom nič zvláštne, akurát že ľadové medvede sa nevyskytujú až tak ďaleko od hranice polárneho kruhu. Svedkovia šelmu, ktorá symbolizuje globálne otepľovanie, pozorovali minulú sobotu pri dedine Madeleine-Centre na polostrove Gaspé.

Miestne policajné zložky varovali ľudí, aby zostali v bezpečí svojich domovov. "Pes štekal a ja som počula, ako môj priateľ začal kričať 'Je tu medveď! Je tu medveď!'," povedala Sophie Bonnevilleová, ktorá sa v dedine so zhruba dvoma tisíckami obyvateľov zdržuje len niekoľko mesiacov v roku. Madeleine-Centre leží viac ako 800 kilometrov severovýchodne od Montrealu a v súčasnosti je celá oblasť pokrytá snehom. "Pri zmene klímy je možné všetko," konštatovala Bonnevilleová. Kým sa šelma stratila v lese, stačila si ju odfotiť.

"Je veľmi neobvyklé vidieť tohto severského tvora tak ďaleko od hranice polárneho kruhu. Súvisí to s práve prebiehajúcou zmenou klímy," povedala biologička a morská ekologička Lyne Morissettová. Polícia sa v priebehu celého víkendu starala o bezpečnosť obyvateľov, ktorí sem chodia do prírody, na chaty alebo prechádzky. "Chodili sme od domu k domu a radili obyvateľom, aby zostali vnútri. Podobnú situáciu som ešte nezažil," povedal hovorca miestnej polície Stéphane Tremblay.

Štúdia z roku 2020 zverejnená v časopise Nature Climate Change odhalila, že globálne otepľovanie môže viesť k takmer úplnému vyhynutiu ľadového medveďa. Ľadové kryhy, ktoré predstavujú jeho prirodzené prostredie, sa totiž postupne roztápajú a miznú.

Viac o téme: Ľadový medveďGlobálne otepľovanieKanada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu