Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VIDEO Ľudí ohromil záhadný úkaz nad Havajom: Nikdy by ste nepovedali, že vznikol práve takto

(Zdroj: Youtube/管理人_すばる)

HONOLULU - Japonský teleskop Subaru zachytil cez víkend na nočnej oblohe nad Havajom zvláštny úkaz. Každý, kto by ho uvidel, by pravdepodobne veľmi premýšľal nad tým, čo ho spôsobilo. Lenže skôr ako vznikla záplava hypotéz a teórií špekulujúcich o jeho pôvode, objavil sa pravý dôvod jeho existencie.

Pohľad na jav pripomínajúci lietajúcu vírivku na nočnej havajskej oblohe by určite zaskočil nejedného pozorovateľa hviezd. Pôvod záhadného úkazu je pomerne pragmatický, išlo o časť rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX, ktorá vypustila americký satelit. Svetelnú špirálu pravdepodobne spôsobil horný stupeň rakety po tom, ako po opustení obežnej dráhy zhorel v zemskej atmosfére. Raketa má tri stupne. Prvý stupeň známy ako posilňovač je prvým motorom, ktorý poskytuje počiatočný ťah. Druhý alebo horný stupeň je ďalším motorom. Zapojí a poháňa náklad rakety ďalej ako samotný posilňovač, aby pokračoval vo svojej trajektórii. Tretím je samotné zaťaženie. Môže ním byť satelit, kozmická loď nesúca astronautov alebo takmer čokoľvek, čo posielajú ľudia do vesmíru. 

SpaceX vypustila svoj náklad pre americký Národný prieskumný úrad (NRO) v nedeľu 17. apríla zo základne vesmírnych síl Vandenberg v Kalifornii. Nočná špirála bola spozorovaná o niekoľko hodín neskôr. Prvý stupeň Falconu 9 je navrhnutý tak, aby sa vrátil na Zem a hladko pristál na vrchole dronovej lode v Pacifiku. Horný stupeň rakety nie je opakovane použiteľný, a tak sa po vykonaní svojej práce deorbituje, dostane sa z obežnej dráhy Zeme a môže prirodzene padať späť na Zem a zhorieť v atmosfére. Predtým, ako to urobí, zbaví sa vďaka špeciálnemu otvoru všetkého nepoužitého paliva. 

Video, ktoré zachytil spomínaný teleskop, "zachytáva charakteristickú špirálu spôsobenú palivovým otvorom po deorbite horného stupňa Falcon 9, ktorý bol deorbitovaný nad Pacifikom", vysvetlil holandský astronóm a vedecko-výskumný pracovník Marco Langbroek z Leiden University. Subaru-Asahi Star Camera je prevádzkovaná Národným astronomickým observatóriom v Japonsku a je umiestnená v nadmorskej výške asi 4000 metrov nad morom na spiacej sopke Maunakea na Havaji. V prevádzke je 24 hodín denne, sedem dní v týždni, takže ak sa niekedy budete chcieť pokochať sa pohľadom na východ alebo západ Slnka, môžete sa pozrieť na toto živé vysielanie. 

Viac o téme: HavajFalcon 9SpaceXZáhadný úkaz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu