Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

FOTO Dedinčania narazili na nečakaný objav: Spadol rovno z neba, len zázrakom nikoho nezabil!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

DILLÍ - Veľký kovový prstenec a gule, ktoré podľa dedinčanov na západe Indie spadli cez víkend z oblohy, by mohli pochádzať z čínskej rakety. Jej štart do vesmíru prebehol ešte minulý rok. Informovali o tom v pondelok indické médiá.

Kovový prstenec, ktorý mal priemer dva až tri metre a vážil viac ako 40 kilogramov, sa našiel na poli v dedine v štáte Maháráštra v sobotu neskoro večer. "Pripravovali sme spoločnú hostinu, keď sa na oblohe rozžiaril červený kotúč, ktorý s rachotom dopadol na prázdny pozemok v našej dedine," povedala denníku The Times of India nemenovaná žena z okresu Čandrapúr v regióne Maháráštra.

Ľudia sa zo strachu, že objekt vybuchne, rozbehli do svojich príbytkov. Ďalší predmet, veľká kovová guľa s priemerom asi pol metra, spadla v inej dedine rovnakého okresu, dodala PTI. Padajúce predmety nikoho nezranili a nespôsobili ani žiadne materiálne škody. 

Jonathan McDowell z astrofyzikálneho ústavu v Bostone na Twitteri uviedol, že prstenec zodpovedá súčiastke z čínskej rakety "Dlhý pochod 3B". Objekty z obežnej dráhy pri vstupe do atmosféry väčšinou zhoria, ale väčšie predmety môžu dopadnúť na Zem a spôsobiť škody, aj keď riziko je tu pomerne nízke. V roku 2020 dopadli trosky inej čínskej rakety Dlhý pochod na dediny v Pobreží Slonoviny. Spôsobili materiálne škody, ale žiadne zranenia alebo straty na životoch. 

Viac o téme: Vesmírny programČínaIndiaDillí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu