Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Pilot prezradil, kedy je najhorší čas na lietanie a ktoré miesto v lietadle je najlepšie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Aj dobrodruhovia, ktorí majú radi adrenalínové situácie, pravdepodobne pripustia, že pri lietaní pociťujú úzkosť, či už kvôli turbulenciám alebo očakávaniu tvrdého pristátia. Podľa pilotov však existujú spôsoby, ako tieto obavy prekonať a eliminovať strach. Podelili sa o ne v časopise Reader's Digest.

Podľa pilota Jerryho Johnsona, ktorý lieta pre spoločnosť so sídlom v Los Angeles, môže strach z lietania odbúrať aj správny výber času letu. "Ak ste nervózny, rezervujte si ranný let. Zahrievanie pôdy neskôr spôsobuje výkyvy vo vzduchu a je oveľa pravdepodobnejšie, že popoludní bude búrka," vysvetľuje. Jeho kolega zároveň odporučil, aby si ľudia, ktorým je vždy chladno, radšej vybrali sedadlá v zadnej časti lietadla. Vzduch v akomkoľvek lietadle totiž prúdi spredu dozadu. Takže ak vám naozaj záleží na tom, aby ste dýchali čo najčerstvejší vzduch alebo aby vám nebolo príliš horúco, sadnite si čo najviac dopredu. Vo všeobecnosti platí, že v lietadle je najteplejšie vzadu. 

Pilot prezradil, kedy je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Kde sa nachádza najpokojnejšie miesto?

Zrejme nad krídlom alebo v jeho blízkosti. Najmenej stabilné miesto na sedenie sa, naopak, nachádza vzadu. "Lietadlo je ako hojdačka. Ak ste v strede, hýbete sa menej," uvádza pilot Patrick Smith. Podľa jeho slov turbulencie nie sú nebezpečné, hoci veľa ľudí z nich má strach. Priznal tiež, že piloti sa im napriek tomu vždy snažia vyhnúť, pretože preletieť nimi môže byť otravné. "Považujeme za nepochopiteľné, že sa toľko ľudí bojí turbulencií. Je takmer nemožné, aby spôsobili haváriu. Nevyhýbame sa im zo strachu, že sa odtrhne krídlo, ale preto, že sú nepríjemné." 

Pilot prezradil, kedy je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Podľa pilota Boeingu 747 Nicka Eadesa síce neexistuje v lietadle najbezpečnejšie miesto na sedenie, ale pasažieri si aspoň môžu vybrať sedadlo s dobrou polohou. "Sedieť v prednej časti lietadla je rovnako bezpečné ako sedieť vzadu a naopak. Vždy sa ponúknite, že budete sedieť pri núdzových východoch. Domnievam sa, že pokiaľ ste telesne zdatný, najlepšie miesta sú tie, ktoré sú najbližšie k východom.  Ak by došlo k prerušenému štartu alebo ku katastrofálnej poruche, môžete buď pomôcť ľuďom dostať sa von, alebo budete prvý, kto vystúpi z lietadla sám. Ste vo veľmi dobrej pozícii. Je to logické," poznmenal Eades. 

Viac o téme: PilotLietadloLietanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu