Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

KORONAVÍRUS Vedci zistili, ako chráni tretia dávka vakcíny: Prekvapivé odhalenie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Rourke)

LONDÝN - Posilňujúca dávka vakcíny proti covidu-19 poskytuje ľuďom nad 65 rokov spoľahlivú ochranu pred hospitalizáciou aj takmer štyri mesiace po preočkovaní. Vyplýva to zo štúdie britskej agentúry pre zdravotnú bezpečnosť (UKHSA), o ktorej dnes informovala agentúra Reuters.

Účinnosť vakcíny proti hospitalizácii u osôb starších ako 65 rokov bola 15 týždňov po preočkovaní 85 percent, oproti 91 percentám dva týždne po podaní tretej dávky. U osôb vo veku 18 až 64 rokov bola účinnosť nižšia. Po takmer štyroch mesiacoch od podania tretej dávky klesla na 67 percent v porovnaní s 88 percentami dva týždne po preočkovaní.

Vakcína Pfizer/BioNTech
Zobraziť galériu (3)
Vakcína Pfizer/BioNTech  (Zdroj: TASR/Jonathan Hayward/The Canadian Press via AP, File)

Údaje o účinnosti môžu byť skreslené

Podľa agentúry môžu byť údaje o účinnosti pre ľudí mladších ako 65 rokov skreslené, pretože častejšie končia v nemocnici s inými zdravotnými ťažkosťami, ale zároveň im pri kontrolách vyjde pozitívny test na koronavírus. Ide o prvé údaje o dlhodobej účinnosti posilňujúcich dávok, ktoré Spojené kráľovstvo zverejnilo. Británia už ponúka štvrtú dávku ohrozeným vekovým skupinám, a pripojila sa tak k mnohým ďalším krajinám vrátane Izraela alebo Čile. Ľudia, ktorí majú nárok na štvrtú dávku, môžu o ňu požiadať šesť mesiacov po tretej dávke. Úrady zvažujú, že túto možnosť na jeseň rozšíria pre viac ľudí.

Očkovanie proti koronavírusu
Zobraziť galériu (3)
Očkovanie proti koronavírusu  (Zdroj: TASR/AP Photo/Tatan Syuflana)

Pacienti boli rozlíšení podľa výskytu respiračných ťažkostí

Agentúra sa pri zbieraní dát snažila rozlíšiť medzi osobami, ktoré boli hospitalizované kvôli chorobe covid-19, a ľuďmi, ktorí v nemocnici skončili s inými zdravotnými problémami, ale vyšiel im pozitívny test na koronavírus. UKHSA pacientov rozlišovala podľa výskytu respiračných ťažkostí.

Z údajov tiež vyplynulo, že ochrana proti symptomatickému ochoreniu klesá u všetkých skupín oveľa rýchlejšie; z približne 60 až 75 percent dva až štyri týždne po preočkovaní na 25 až 40 percent po 15 týždňoch. V Spojenom kráľovstve sa podávajú predovšetkým vakcíny vyvinuté spoločnosťami Pfizer a BioNTech, Moderna a AstraZeneca. Zdravotníci preočkovávajú preparáty od Moderny a Pfizeru.

Viac o téme: OčkovanieKoronavírusTretia dávkaBritská štúdia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu