Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Experti varujú pred ďalšou hrozbou: Môže sa začať šíriť po skončení pandémie KORONAVÍRUSU

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Zdravotnícki odborníci vydali varovanie pred chorobou, o ktorej si veľa ľudí myslí, že už dávno vymizla. Podľa ich slov v posledných rokoch pribúdajú nové prípady tuberkulózy, a to najmä v Spojenom kráľovstve. Pozor si treba dávať na príznaky, ktoré sa môžu podobať na symptómy covidu-19.

Prípady tuberkulózy (TBC), ktorej epidémia poznamenala najmä Viktoriánska éru, vo Veľkej Británii v posledných rokoch pribúdajú, vlani stúpli o sedem percent. Choroba môže byť smrteľná, ak sa nelieči. Vzhľadom na to, že sa svetová pozornosť v posledných rokoch zamerala výhradne na COVID-19, rastúce počty prípadov tuberkulózy zostali takmer nepovšimnuté. 

Agentúra pre zdravotnú bezpečnosť Spojeného kráľovstva (UKHSA) varovala každého, kto má kašeľ pretrvávajúci dlhšie ako tri týždne, aby vyhľadal pomoc. "Napriek významnému pokroku, ktorý sme dosiahli v poslednom desaťročí smerom k eliminácii tuberkulózy v Anglicku, je veľmi znepokojujúce vidieť stúpajúci trend v prípadoch. TBC je závažné infekčné ochorenie a bez liečby môže byť život ohrozujúce," uviedol britský minister zdravotníctva Sajid Javid. Preto ak kašlete dlhšie ako tri týždne a popritom máte aj horúčku, kontaktujte svojho praktického lekára čo najskôr. 

Experti varujú pred ďalšou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Medzi rizikové faktory TBC patrí blízky kontakt s infikovanou osobou, migrácia z krajín s vysokou mierou výskytu, bezdomovectvo, užívanie návykových látok, oslabený imunitný systém a pobyt vo väzení. "Ešte ubehne niekoľko rokov, kým bude známy úplný vplyv pandémie na TBC, ale už teraz cítime potrebu nových, vylepšených terapií na tuberkulózu," povedala lekárka Laura Cleghornová z University of Dundee denníku Liverpool Echo

Experti varujú pred ďalšou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Príznaky tuberkulózy: 

  • pretrvávajúci kašeľ, prípadne sprevádzaný hlienom, ktorý môže byť krvavý
  • dýchavičnosť, ktorá sa postupne zhoršuje
  • nedostatok chuti do jedla a strata hmotnosti
  • vysoká teplota
  • nočné potenie
  • extrémna únava

Podľa Jenny Harriesovej, generálnej riaditeľky UKHSA, je TBC liečiteľné a dá sa chorobe predchádzať. "Vďaka liečbe sa väčšina ľudí úplne uzdraví, ale oneskorená diagnóza a liečba, najmä počas pandémie, zvýšia počet nezistených prípadov tuberkulózy. Tá sa vyvíja pomaly a môže trvať niekoľko týždňov, mesiacov alebo dokonca rokov po tom, čo ste sa nakazili." 

Viac o téme: TuberkulózaTBC
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu