Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Naozaj unikátne VIDEO: V národnom parku spozorovali extrémne zriedkavý úkaz

Národný park Serengeti
Národný park Serengeti (Zdroj: Getty Images)

DODOMA - V africkej Tanzánii sa podarilo vyfotiť a nakrútiť extrémne vzácny exemplár albínskej zebry, ktorej úplne chýbajú typické tmavé pruhy. Strážcovia Národného parku Serengeti jej dali meno Ndasiata, informoval spravodajský server Daily Mail.

Zebra, ktorá má odhadom asi osem mesiacov, je takmer celá pokrytá bielou srsťou a má len niekoľko veľmi slabých čiar na krku, hlave a tele. Pohybuje sa spoločne so stádom vo východnej časti parku. Albinizmus je stav, kedy bunky neprodukujú melanín - pigment, dodávajúci farbu koži, očiam, šupinám a srsti. To by v prípade Ndasiaty mohol byť problém, pretože vedci predpokladajú, že pruhy zebrám pomáhajú maskovať sa pred predátormi a biela zebra by tak bola v nevýhode. Zatiaľ sa však zdá, že sa jej v idylickom prostredí parku darí relatívne dobre. 

Ako albíni sa môžu narodiť prakticky všetci cicavce vrátane človeka. Albinizmus sa vyskytuje aj u plazov, obojživelníkov a nižších stavovcov, ale keďže majú v tele iné pigmentové bunky, nemusia vyzerať bielo. 

Vlani sa podarilo v južnom Londýne nakrútiť bielu veveričku, ktorá vyvádzala v parku a ohromovala okoloidúcich. V roku 2018 bol v Ugande prvýkrát vo voľnej prírode spozorovaný šimpanz - albín. Dožil sa ale len osemnástich dní, potom ho napadli a zabili členovia vlastnej tlupy. Vedci sa domnievajú, že dôvodom bola práve nezvyčajná farba jeho srsti. 

Viac o téme: ZebraAlbínNárodný parkTanzániaAlbinizmusSerengeti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu