Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Zúfalí Rusi hľadajú pomoc tam, kde by to nikto nečakal: Jasné slová na adresu Putina

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Vadim Ghirda)

KYJEV/MOSKVA - Ukrajinské úrady prevádzkujú špeciálnu telefónnu linku určenú Rusom snažiacim sa dozvedieť sa o osude svojich blízkych z ruskej armády, ktorí odišli bojovať na Ukrajinu. Nahrávky niektorých rozhovorov podporujú doterajšie informácie o tom, že ruskí vojaci pred inváziou často nevedeli kam a prečo ich velenie posiela. Napísal o tom server stanice CNN. dostal.

Na sociálnych sieťach sa v poslednom čase objavilo množstvo videí o tom, ako ruskí vojaci zajatí na Ukrajine tvrdia, že nevedeli, kam ich vedenie armády posiela, alebo sa domnievali, že sú na vojenskom cvičení. Niektorí z nich taktiež horlivo prijímali od obyvateľov Ukrajiny ponuku zavolať svojim blízkym do Ruska. Linku nazvanú "Vráťte sa z Ukrajiny živí" vytvorilo ukrajinské ministerstvo vnútra, ktoré verejne uznáva, že ide o humanitárny aj propagandistický nástroj. "Predovšetkým pomáhame nájsť príbuzných ruských vojakov, ktorí boli klamaní a nevedeli kam a prečo idú. Po druhé, pomáhame celkovo zastaviť túto vojnu," vysvetlila jedna z operátoriek linky. 

Vojna na Ukrajine.
Zobraziť galériu (3)
Vojna na Ukrajine.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Oleksandr Ratushniak/Efrem Lukatsky)

Od 24. februára, kedy sa invázia začala, už na číslo zavolalo vyše 6000 ľudí. A to nielen z rôznych kútov Ruska, ale aj z mnohých európskych štátov či dokonca z USA. Jeden z volajúcich zo Spojených štátov napríklad povedal, že ho o zavolanie na linku požiadali jeho príbuzní v Rusku, ktorí sa báli na ňu obrátiť sami zo strachu pred represiou od ruských úradov. Ich predošlá žiadosť smerovaná na ruské ministerstvo obrany o informácie ohľadom ich blízkeho zostala totiž bez odpovede. 

Ukrajinskí vojaci prechádzajú okolo tiel padlých po bojoch neďaleko dediny Zolote vo východnej časti Luhanska (Zdroj: Profimedia)

Moskva od začiatku vojny zverejnila údaj o počte padlých ruských vojakov len raz; zomrelo ich údajne takmer 500. Ukrajinská armáda ale hovorí o viac ako 12 000 obetiach bojov. Informácie z oboch strán nemožno nezávisle overiť. Podľa činiteľov obsluhujúcich linku pomoci veľká väčšina volajúcich Rusov hovorí, že im ich synovia či manželia povedali, že sú na výcviku alebo na cvičení. Mnoho z nich sa ale prestalo ozývať v dňoch tesne pred začiatkom invázie a odvtedy od nich nepočuli. Viacerí Rusi sa taktiež v rozhovoroch s ukrajinskými operátormi za konflikt ospravedlňovalo, vyjadrilo svoj nesúhlas s ťažením Putina a vyslovilo slová podpory Ukrajincom. 

Zúfalí Rusi hľadajú pomoc
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/Олег Синєгубов)

Ruská vláda sa všetkými možnými prostriedkami snaží jasne stanoviť hranice toho, ako sa o konflikte môže na domácej scéne hovoriť. Novinárom sa vyhráža vysokými trestami, ak by o vojne informovali inak než tamojšie ministerstvo obrany. Úrady okrem toho zablokovali prístup na niektoré sociálne siete, napríklad Facebook a Twitter. Účelom linky je tak podľa ukrajinských úradov aj dostať informácie o vojne k Rusom, okolo ktorých vláda vytvorila silnú informačnú blokádu. Ovplyvňovanie verejnej mienky v Rusku je jedným z nástrojov, ktorý by podľa ukrajinských úradov mohol pomôcť zvýšiť vnútropolitický tlak na ruské vedenie a tým prispieť k rýchlejšiemu ukončeniu vojny. 

Viac o téme: VojaciRuskoUkrajinaLinka pomociVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu