Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

VIDEO len pre silné povahy: Pytón hltá svoju korisť v celku, tráviť ju bude mesiace!

(Zdroj: Youtube/MalaMala Game Reserve)

MPUMALANGA - Neuveriteľné video zachytáva pytóna pomaly prehĺtajúceho celú impalu. Zábery boli zaznamenané v prírodnej rezervácii v Južnej Afrike. Podľa odborníkov sú skalné pytóny známe svojím špecifickým spôsobom usmrcovania koristí. Vysvetlili, ako postupujú pri love a kedy sú najzraniteľnejšie.

Video z prírodnej rezervácie MalaMala Game Reserve v Južnej Afrike zachytáva pytóna písmenkového (Python sebae), jedného z najväčších hadov na svete, ako prehĺta celú impalu (druh antilopy, pozn. red.). Pytóny písmenkové môžu dorastať do dĺžky šiestich metrov a sú schopné živiť sa aj väčšími tvormi ako je impala. "Pytóny sú číhajúcimi lovcami. Keď sú hladné, zoberú čokoľvek, čo kráča pred nimi," povedal docent vtáčej, exotickej a zoologickej medicíny na Coloradskej štátnej univerzite Matthew Johnston pre Live Science. 

Pytóna vidieť od 4:56 sekundy

Pytóny písmenkové sa zvyčajne zdržiavajú v skalných výbežkoch a jaskyniach a ochutnávajú vzduch so špeciálnym zmyslovým orgánom v ústach, ktorý sa nazýva Jacobsonov orgán. Rozdvojené jazyky im umožňujú používať Jacobsonov orgán aj na detekciu jemných zmien teploty vzduchu. K týmto zmenám dochádza, keď sa teplokrvné zviera, ako je impala, zatúla do ich blízkosti. Keď had zaútočí, jeho ústa sa otvoria o celých 180 stupňov, čo mu umožní zahryznúť sa do koristi všetkými zubami. Keď sa zuby zaboria do kože, had rýchlo obtočí svoje telo okolo zvieraťa a takto ho postupne udusí. Následne pytón prehltne svoj úlovok celý, bez ohľadu na to, aký je veľký. 

Keď had skonzumuje korisť, zvyčajne si nájde miesto, kde sa skryje a v pokoji trávi. Stráviť impalu by mu napríklad mohlo trvať mesiace. Po zjedení koristi sa u pytóna môžu začať prejavovať problémy s pohybom; hadie telo sa totiž zväčší a vyformuje podľa tvaru zvieraťa, ktoré zožral. Počas procesu trávenia je preto pytón obzvlášť zraniteľný voči útoku.

Viac o téme: Had
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu