Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Manuál bezpečného správania pre turistky vyvolala pobúrenie: Toto chce vláda, aby robili ženy cudzinky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SAN JOSÉ - Kostarická vláda si vyslúžila kritiku za manuál, v ktorom odporúčala turistkám, ako sa správať v tejto stredoamerickej krajine, aby im nehrozilo nebezpečenstvo. Okrem iného podľa neho nemajú chodiť v noci samy a majú si dávať pozor na to, koľko vypijú alkoholu a ako sú oblečené. Vláda odmietla kritiku s tým, že chcela len vytvoriť "bezpečné prostredie" pre turistov.

Manuál bezpečného správania síce vydala kostarická vládna komisia ešte vlani v júli, do centra pozornosti na sociálnych sieťach sa ale dostal až teraz v súvislosti so sexuálnym napadnutím dánskej turistky niekoľkými mužmi na pláži v Puerto Viejo de Talamanca zo začiatku januára. Niektoré združenia bojujúce za práva žien obvinili vládu z toho, že sa príručkou snaží hodiť zodpovednosť za podobné činy na ženy. Manuál okrem iného turistkám odporúčal, že sa majú "obliekať podobne ako miestne ženy, aby nevzbudzovali prílišnú pozornosť", nemajú chodiť v noci vonku samy a majú si dávať pozor na to, koľko vypijú alkoholických drinkov. Rovnako by mali byť opatrné pri vysielaní signálov príliš priateľského správania sa, ktoré by mohli byť zle pochopené. 

Manuál bezpečného správania pre
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Odmietame správanie vlády, ktorá sa prostredníctvom svojich inštitúcií snaží zvaliť vinu za sexuálne agresie na obete tým, že odporúča, ako sa máme obliekať, kedy máme chodiť von a koľko alkoholu máme vypiť," uviedla vo vyhlásení jedna z miestnych feministických skupín. Vláda sa v súvislosti s kauzou vyjadrila, že príručku vytvorila komisia, ktorá ju nechala posúdiť Národným inštitútom pre ženy (Inamu). Kostarický prezident Carlos Alvarado ale minulý týždeň oznámil, že dal inštitútu a Národnému ústavu pre cestovný ruch (ICT) pokyn, aby manuál prepracovali. 

Manuál bezpečného správania pre
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Kostarika je jedna z mála krajín sveta, kde je katolíctvo štátnym náboženstvom podľa ústavy. Základný zákon ale zároveň zaručuje slobodu vyznania. Ku katolíckemu vyznaniu sa tam hlási asi 47 percent z piatich miliónov obyvateľov, asi pätina sú evanjelici a štvrtina je bez náboženského vyznania. 

Viac o téme: TuristkaManuálPríručkaKostarika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu