Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vedci odhalili, ako sa dá získať super imunita proti COVIDU: Lepšiu imunitnú odpoveď, ako je táto, nezískate!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PORTLAND - Koronavírus vyvoláva stále veľké obavy. Jeho varianty delta a omikron sa medzi populáciou šíria veľmi rýchlo a narastá počet prielomových infekcií. Podľa štúdie, ktorú vykonali americkí vedci, je však práve prekonanie ochorenia COVID-19 po očkovaní najúčinnejšou zbraňou v boji proti pandémii.

Vedci z Oregon Health & Science University (OHSU) analyzovali 52 plne zaočkovaných zdravotníkov, z ktorých 26 prekonalo covid po očkovaní medzi 31. januárom a 18. augustom. Na vzorkách ich krvi pozorovali imunitnú odpoveď na živý vírus. Reakciu krvi respondentov po prielomovej infekcii neskôr porovnali s výsledkami reakcie účastníkov, ktorí sa po očkovaní nenakazili. Tí, ktorí boli pozitívne testovaní na covid po očkovaní, si v tele vytvorili viac protilátok, ktoré boli až o tisíc percent účinnejšie pri neutralizácii živého vírusu v porovnaní s druhou skupinou pozorovaných. 

Vedci odhalili, ako sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedci skúmali, ako rýchlo sa OMIKRON šíri v tele: Až takéto nepríjemné odhalenie nečakali

"Lepšiu imunitnú odpoveď, ako je táto, nezískate. Vakcíny sú veľmi účinné proti ťažkému priebehu ochorenia. Naša štúdia naznačuje, že jedinci, ktorí sú očkovaní a potom prekonajú prielomovú infekciu, majú super imunitu," uviedol jej hlavný autor Fikadu Tafesse. Z testovaných účastníkov bolo desať infikovaných deltou, deväť neprekonalo infekciu spôsobenú týmto variantom a sedem bolo infikovaných neznámym kmeňom. Vedci sa tiež domnievajú, že očkovanie a prielomová infekcia môžu výrazne posilniť imunitnú odpoveď proti akémukoľvek variantu vírusu. "Neskúmali sme konkrétne omikron, ale na základe výsledkov tejto štúdie môžeme predpokladať, že prielomové infekcie spôsobené týmto variantom vyvolávajú podobne silnú imunitnú odpoveď medzi zaočkovanými," doplnil Tafesse. 

Pandémia koronavírusu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Attila Balazs/MTI via AP/Laszlo Balogh)

Už skorší výskum naznačil, že prekonaný covid a následné očkovanie vytvárajú tzv. super imunitu. Štúdia odborníkov z OHSU je ale jednou z prvých, v ktorých sa zistilo, že podobnú úroveň ochrany môže poskytnúť aj opačné poradie. "Myslím si, že toto poukazuje na koniec hry. Neznamená to, že sme na konci pandémie, ale naznačuje alternatívu, kde pravdepodobne skončíme," uviedol spoluautor štúdie Marcel Curlin. "Kľúčom je dať sa zaočkovať, aby ste mali základ ochrany," dodal. 

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírusCOVID-19Prie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu