Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vedci skúmali, ako rýchlo sa OMIKRON šíri v tele: Až takéto nepríjemné odhalenie nečakali

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HONGKONG - V období, keď svet dúfal, že by mohol dostať pandémiu pod kontrolu, sa objavil nový variant vírusu SARS-CoV-2 omikron, ktorý sa šíri rýchlejšie ako ktorýkoľvek iný kmeň. Vedci z Univerzity v Hongkongu skúmaním infikovaného ľudského tkaniva zistili, že síce dokáže rýchlejšie infikovať priedušky než delta, ale miera závažnej infekcie pľúc je v jeho prípade nižšia.

Po tom, ako zaregistrovali prítomnosť omikronu v desiatkách štátov, mnohé z nich sprísnili epidemické opatrenia. Je totiž oveľa infekčnejší než pôvodný kmeň alebo variant delta. Vedci z z Lekárskej fakulty na Univerzite v Hongkongu (HKUMed) v tejto súvislosti skúmali ľudské tkanivá zpľúc a priedušiek a sledovali, ako variant infikuje ich bunky. Výsledky porovnali s deltou a pôvodným kmeňom SARS-CoV-2 z roku 2020. Zistili, že omikron je schopný množiť sa v prieduškách asi 70-krát rýchlejšie ako delta a v pľúcach bol desaťkrát pomalší než pôvodný kmeň. Je preto zaujímavé, že napriek obrovskej vírusovej záťaži, ktorú dokáže omikron produkovať v krátkom čase, to zatiaľ vyzerá tak, že nezvyšuje závažnosť ochorenia. Ide pravdepodobne o výsledok kombinácie mnohých faktorov. 

Vedci skúmali, ako rýchlo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexandr Kulikov)

"Je však dôležité poznamenať, že závažnosť ochorenia u ľudí nie je určená len replikáciou vírusu, ale aj imunitnou odpoveďou hostiteľa na infekciu, čo môže viesť k dysregulácii vrodeného imunitného systému, teda k cytokínovej búrke. Podotýkam, že infikovaním oveľa väčšieho počtu ľudí môže veľmi infekčný variant spôsobiť závažnejší priebeh ochorenia a smrť aj v prípade, ak je samotný vírus menej patogénny," vysvetlil šéf výskumného tímu Michael Chan Chi-wai. 

Vedci skúmali, ako rýchlo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Mnohé štúdie uvádzajú, že omikron dokáže čiastočne uniknúť imunite, ktorá je získaná vakcínami aj prirodzenou infekciou, takže jeho celková hrozba bude pravdepodobne veľmi významná. Zistenia vedcov ešte musia prejsť odborným posúdením, takže sú iba predbežné. V podstate však naznačujú zhodu s výsledkami predchádzajúceho výskumu, v ktorom sa uvádza, že omikron dokáže infikovať nižšou vírusovou dávkou než delta alebo pôvodný kmeň a že mutácie, ktoré nesie v spike proteíne, umožňujú, aby bol prenosnejší a infekčnejší. Pravdepodobnosť duálnej infekcie spôsobenej kombináciou omikronu a delty, ktorá by spôsobila vznik nového hybridného supermutačného variantu, je však podľa odborníkov nízka.

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19Omikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu