Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Revolúcia v stravovaní: Už nebude potrebné zabíjať zvieratá pre mäso! Vysvetlenie vedcov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

NOTTINGHAM - Vedci predstavili novú metódu, vďaka ktorej už nebude potrebné zabíjať zvieratá pre mäso. Po vôbec prvýkrát získali kmeňové bunky z hospodárskych zvierat, ktoré teraz stimulujú, aby sa z nich stali svalové alebo tukové bunky. Už čoskoro tak možno budeme môcť jesť mäso z laboratória.

Výskumníci z Nottinghamskej univerzity biovied v spolupráci s kolegami z Univerzít v Cambridge, Exeter Tokio a Meiji získali po prvýkrát kmeňové bunky z hospodárskych zvierat, ktoré rastú za chemicky definovaných podmienok. Otvorili tak cestu produkcii mäsa z bunkovej kultúry a chov ušľachtilých hospodárskych zvierat. O ich výskume informoval časopis Development. 

Vedci analyzovali exkrementy pravekých ľudí: Bombastické odhalenie, TOTO naozaj nečakali

Svaly, tuk a spojivové časti, ktoré si vychutnávame pri konzumácii mäsa, sú generované z kmeňových buniek pestovaných v rastovom médiu. Najnovšie vedci tieto bunky stimulujú, aby sa z nich stali svalové alebo tukové. Dobrou správou je, že táto metóda obchádza akékoľvek zabíjanie či týranie zvierat za účelom ich konzumácie. Okrem toho táto metóda podľa všetkého zanecháva nižšiu environmentálnu stopu, keďže tradičný chov a produkcia mäsa je jedným z hlavných prispievateľov globálneho otepľovania. 

Vedci kŕmia kravy morskými
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Živočíšne sérum, napríklad fetálne hovädzie sérum, má nedefinovaný charakter; jeho zloženie kolíše v závislosti na šarži a predstavuje nebezpečenstvo kontaminácie. Nová chemicky definovaná technika, ktorá využíva línie kmeňových buniek z embryí ošípaných, oviec a hovädzieho dobytka pestované bez potreby živočíšneho séra, kŕmnych buniek alebo antibiotík, poskytuje vyššiu konzistenciu a bezpečnosť. To z nej robí vhodnú voľbu na výrobu nových laboratórnych potravinárskych produktov. 

Revolúcia v stravovaní: Už
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Okrem toho tento prístup otvára nové možnosti pre skúmanie zvierat na úpravu génov s cieľom zvýšiť produktivitu, ako aj prispôsobenie sa klimatickým zmenám a zmenám stravovania, aby sa znížil vplyv živočíšnej výroby na životné prostredie. "Schopnosť získavať a udržiavať kmeňové bunky dobytka za chemicky definovaných podmienok otvára cestu pre vývoj nových potravinových produktov, ako je napríklad mäso z kultivácie. Bunkové línie, ktoré sme vyvinuli, sú zmenou oproti predchádzajúcim modelom, pretože majú jedinečnú schopnosť permanentne rásť a vytvárať svaly a tuk," vysvetlil vedúci autor výskumu, profesor vývojovej biológie Ramiro Alberio z Univerzity v Nottinghame. 

Viac o téme: MäsoDobytok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu