Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ste alergik? Vedci odhalili, čo to pre vás znamená v súvislosti s nákazou KORONAVÍRUSOM

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Ľudia s alergickými stavmi, ako je senná nádcha či atopický ekzém, môžu mať nižšie riziko infekcie COVID-19, najmä ak majú astmu. Uviedla to rozsiahla populačná štúdia vykonaná v Spojenom kráľovstve. Na základe zistení experti tiež prezradili, ako veľmi súvisí obezita a preplnená domácnosť s rizikom nákazy.

Štúdia publikovaná online v časopise Thorax zistila, že ľudia so sennou nádchou, nádchou alebo atopickým ekzémom môžu byť mierne uchránení pred covidom. Na rozdiel od zistení nedávnych štúdií vyšší vek, mužské pohlavie a ďalšie základné stavy nesúvisia so zvýšeným rizikom infekcie, uvádza výskum. 

Jednoznačný odkaz expertov: Toto musíte urobiť, ak ste zaočkovaní a nechcete dostať COVID

Experti sa pozreli na to, aký prínos môže mať demografický a socioekonomický stav, životný štýl, strava, lekárska liečba a základné zdravotné problémy vo vzťahu k riziku vzniku COVID-19. Zozbierali podrobné informácie o potenciálnych rizikových faktoroch medzi dospelými vo Veľkej Británii medzi májom 2020 a februárom 2021. Všetci účastníci boli požiadaní, aby poskytli informácie o svojom veku, pomeroch v domácnosti, zamestnaní, životnom štýle, hmotnosti, výške, dlhodobom zdravotnom stave, užívaní liekov, stave očkovania, strave a príjme doplnkov v okamihu, keď sa zapojili do štúdie a potom znova v nasledujúcich mesiacoch. 

Ste alergik? Vedci odhalili,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zo 16 081 účastníkov 15 227 vyplnilo aspoň jeden mesačný dotazník tridsať alebo viac dní po vstupe do štúdie a 14 348 vyplnilo záverečný dotazník 5. februára 2021 alebo skôr. Priemerný vek účastníkov bol 59 rokov, 70 percent z nich boli ženy a 95 percent boli belosi. Celkovo malo 446 účastníkov (takmer tri percentá) aspoň jednu epizódu potvrdeného covidu, ako sa zistilo na základe testovania počas obdobia štúdie, a 32 bolo prijatých do nemocnice.

Výskumníci zohľadnili celé množstvo potenciálne vplyvných faktorov ako vek, pohlavie, dĺžku účasti v štúdii, etnickú príslušnosť, frekvenciu testovania, vzdelanosť, príjem domácnosti, typ bývania, socializácia s inými domácnosťami, návštevy obchodov, cestovanie do práce alebo školy, fyzickú aktivitu, príjem alkoholu, hmotnosť (BMI) či astmu a alergie. Niektoré faktory sa následne ukázali ako nezávisle spojené so zvýšenou pravdepodobnosťou rozvoja COVID-19. Ukázalo sa, že ľudia žijúci v preplnených domácnostiach sú vystavení väčšiemu riziku nákazy, rovnako ako ľudia stretávajúci sa s osobami z iných domácností. Zvýšenie rizika sa potvrdilo aj v závislosti od počtu návštev verejných miest či výskytu obezity. 

Eurovea
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Ján Zemiar)

Atopické ochorenie,vrátane ekzému, dermatitídy, sennej nádchy a alergicke rinitídy, však bolo nezávisle spojené s 23 percent nižšou pravdepodobnosťou vzniku infekcie ako u pacientov bez atopického ochorenia alebo astmy. Táto asociácia platila aj po zohľadnení používania steroidných inhalátorov. Užívanie liekov na tlmenie reakcie imunitného systému (imunosupresíva) bolo tiež spojené s o 53 percent nižšou pravdepodobnosťou infekcie COVID-19. Vek, pohlavie, iné zdravotné ťažkosti, strava a užívanie doplnkov neboli spojené s rizikom infekcie.

Napriek pozoruhodných zisteniam vedci poznamenali, že ide o pozorovaciu štúdiu, ktorá má určité obmedzenia. Medzi ne patrí napríklad voľba účastníkov, ktorí sa prihlásili ako dobrovoľníci, takže niektoré etnické menšiny, najmä ľudia čiernej, africkej a karibskej národnosti, boli vo výskume nedostatočne zastúpené.

Viac o téme: AlergiaAstmaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu