Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Šokujúci objav na Novom Zélande: Muž na pláži neveril, že je to skutočné

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WELLINGTON - Tritisíc kilometrov dlhú cestu musel pravdepodobne prekonať tučniak, ktorého jeden z miestnych obyvateľov objavil na pobreží Nového Zélandu. Išlo totiž o zástupcu druhu tučniaka krúžkového, ktorý žije výhradne v Antarktíde, uviedol spravodajský server BBC News.

Novozélanďan Harry Singh, ktorý tučniaka na pláži južne od mesta Christchurch našiel, uviedol, že si pôvodne zviera pomýlil s plyšovou hračkou. "Najskôr som si myslel, že je to plyšová hračka, ale potom tučniak pohol hlavou, tak mi došlo, že je skutočný," vyhlásil s tým, že zviera vyzeralo osamelo a strateno. "Celú hodinu sa ani nepohol a zdal sa vyčerpaný," dodal Singh. 

Následne zavolal na záchrannú stanicu, pretože sa bál, aby sa vták na brehu nestal obeťou nejakého predátora. "Nechcel som, aby skončil v bruchu nejakého psa alebo mačky," povedal Harry. Tučniak sa nakoniec dostal k Thomasovi Strackeovi, ktorý sa zaoberá záchranou tučniakov na novozélandskom Južnom ostrove už desať rokov. Šokovalo ho, že ide o tučniaka krúžkového, ktorého domovinou je Antarktída.

Podľa vyšetrenia u veterinára trpel miernou podváhou a bol dehydrovaný. Dostal preto tekutiny a výživu. Keď bude dostatočne silný, mal by byť vypustený na pláž na polostrove Banks, kam nechodia psy. BBC uvádza, že je to iba tretí prípad, kedy sa tučniak krúžkový objavil na novozélandskom pobreží; predchádzajúce prípady boli zaznamenané v rokoch 1993 a 1962.

Viac o téme: TučniakNový ZélandAntarktída
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu