Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

FOTO Lekári po narodení bábätka neverili vlastným očiam: Pozrite, čo mu vyrastalo zo zadku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

FORTALEZA - Lekári v Brazílii boli svedkami skutočne vzácneho prípadu. Po narodení dieťaťa zistili, že má chvost aj s guľatým zakončením. V histórii pediatrie sú zaznamenané len štyri desiatky podobných prípadov. Odborníci zároveň vysvetlili, prečo sa niektoré deti rodia s podobnými chvostmi.

Brazílski lekári informovali o zriedkavom prípade v detskej anamnéze, keď sa chlapček narodil s 12 centimetrov dlhým chvostom. Vďaka operácii sa im ho podarilo úspešne odstrániť. Bábätko sa narodilo v Detskej nemocnici Alberta Sabina v meste Fortaleza v Brazílii. O prípade informoval odborný časopis Journal of Pediatric Surgery Case Reports.

Na fotografiách je vidieť, že dieťa má predĺžený chvost s akousi guľou na konci. Aj keď sa bábätko narodilo v 35. týždni predčasne, nemalo žiadne komplikácie, až teda na spomínaný chvost. Lekári dieťa vyšetrili pomocou ultrazvuku a zistili, že neexistuje žiadny znepokojujúci faktor spojený s výskytom chvosta a nervového systému. Na základe toho ho mohli bez obáv odstrániť. 

Zdravotníci vysvetlili, že bábätkám narastá podobný chvost približne v štvrtom až ôsmom týždni tehotenstva, ale zvyčajne sa stiahne späť do tela, čo potom vedie k vytvoreniu ľudskej kostrče pod krížovou chrbticou. Ale vo veľmi zriedkavých prípadoch, ako je tento, chvost stále rastie. Takéto výrastky tvoria tukové a spojivové tkanivo, krvné cievy, svaly a nervové vlákna. 

Viac o téme: BábätkoChvostBrazília
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu