Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Pastier (45) zmizol na Sibíri plnej predátorov: Po dvoch mesiacoch ho našli, no má to háčik

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

JAKUTSK - Štyridsaťpäťročný Jegor Krivošapkin zmizol na Sibíri ešte pred dvomi mesiacmi a členovia záchranného tímu už strácali nádej, že ho niekedy nájdu. Príbeh nezvestného pastiera sobov má však šťastný koniec. Nikto však stále netuší, ako dokázal prežiť v zajatí drsnej ľadovej krajiny plnej predátorov.

Jegor Krivošapkin záhadne zmizol pred dvomi mesiacmi. Záchranný tím ho objavil približne 300 kilometrov od miesta, kde ho videli naposledy. Otec troch detí si nedokázal spomenúť, kde sa túlal a ako prežil v "ľadovom kráľovstve" husto obývanom medveďmi hnedými a vlkmi. Stratil sa síce v auguste, keď ešte nebolo veľmi chladno, ale v súčasnosti už klesá ortuť teplomera v tejto oblasti k -20 stupňom Celzia. 

VIDEO V tundre na Sibíri náhodou objavili obrí kráter: Znepokojení vedci, hrozia ekologické katastrofy

Podľa niektorých správ mohol prežiť, ak našiel zásielku konzervovaného jedla, ktorú zhadzovali pastierom sobov ešte v období Sovietskeho zväzu. Záchranári koncom leta oznámili rodine, že v takýchto podmienkach nedokáže nikto prežiť a musia sa pripraviť na najhoršie. Príbuzní dokonca oslovili jasnovidku, ktorá im povedala, že ho nájdu živého v špeciálny rodinný deň. "Našli ho na narodeniny môjho vnuka. Je to mystika alebo realita?" pýta sa Jegorova sestra Svetlana.

Krivošapkin bol vyčerpaný a omrznutý a ležal v stane, ktorý postavil chovateľ sobov Rodion Golikov a nechal v ňom aj piecku a nejaké zásoby. Muža následne letecky prepravili do nemocnice, kde mu ošetrili omrzliny. Sestre Svetlane povedal, že "vypol a stratil zmysel pre realitu". Podobnú skúsenosť prežil aj v roku 2019, keď zostal dezorientovaný počas lesných požiarov. Vtedy bol nezvestný šesť týždňov. Nakoniec ho našli ho na mieste vzdialenom asi 120 kilometrov od bydliska.

Viac o téme: PátraniePastierSibír
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu