Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Päť spôsobov, ako môžete zabrániť šíreniu KORONAVÍRUSU: Nezabúdajte na pravidlo desiatich minút!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Hoci sú covidové vakcíny najlepšou formou obrany proti vírusu, nákazu môžete chytiť, aj keď ste plne zaočkovaní. Existuje však niekoľko jednoduchých krokov, ktoré môžete urobiť, aby ste zostali v bezpečí.

COVID-19 môže každého zasiahnuť inak. Kým niekto ho prekoná bez väčších problémov, iní sa trápia s horúčkami či dokonca končia na pľúcnej ventilácii. Je preto dôležité chrániť sa. Vďaka týmto jednoduchým krokom môžete zostať v bezpečí.

Vpustite dnu čerstvý vzduch

Je oveľa pravdepodobnejšie, že covid chytíte vo vnútri, najmä v uzavretom priestore bez vetrania. Prítomnosť množstva ľudí v interiéri môže viesť k nahromadeniu vírusu vo vzduchu. Stretnutie vonku je bezpečnejšie, ale nie vždy je to možné, keď je zima alebo prší. Či už ste doma alebo v práci, vpustite dnu čerstvý vzduch všade, kde môžete. Ak sú okolo vás iní ľudia, otvorte okná na desať minút pred, počas a po ich návšteve. Nerobte si starosti so stratou tepla, po zatvorení okien sa čoskoro opäť nahromadí. 

Päť spôsobov, ako môžete
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Noste rúška a respirátory

Infekcia vás môže potrápiť, aj ak ste plne zaočkovaní. Mať nasadenú ochranu horných dýchacích ciest v interiéri je vždy dobrým nápadom. Uistite sa, že máte zakryté ústa aj nos, pretože ak máte covid, môžete pri každom výdychu uvoľniť nákazlivé kvapôčky. 

Nová štúdia odhalila zásadné zistenia o COVIDE-19: Sezónna infekcia, takto ju môžeme eliminovať

Nechajte sa otestovať

Absolvovanie pravidelných rýchlych testov laterálneho prietoku je jednoduché a s rýchlymi výsledkami. Testy sú dostupné v niektorých lekárňach. Testovanie by ste mali zvážiť najmä vtedy, ak ste boli napríklad s cudzími ľuďmi v preplnenom vnútornom priestore, ako je nočný klub, alebo plánujete navštíviť osoby zahrnuté do zraniteľnej skupiny. "Zariadenia s rýchlym laterálnym prietokom sú účinné pri hľadaní ľudí s vysokou vírusovou záťažou, ktorí s najväčšou pravdepodobnosťou prenesú vírus na iných," uviedla Susan Hopkinsová z Public Health England. 

Päť spôsobov, ako môžete
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Urobte si test, ak si myslíte, že ste infikovaný

Ak máte príznaky (vysokú teplotu, kašeľ alebo stratu či zmenu čuchu a chuti), musíte okamžite absolvovať test PCR. Nevychádzajte z domu, kým nedostanete výsledok, a ak budete pozitívny, budete musieť ísť do karantény. 

Informujte sa o vakcinácii

Očkovanie je najlepšou obranou proti závažnému priebehu covidu. Chorobu však môžete dostať a prenášať, aj ak ste zaočkovaní. Ak nie ste, určite tak urobte. Na jeseň sa začali podávať posilňovacie vakcíny ľuďom v zraniteľných skupinách. S očkovaním neváhajte najmä, ak patríte do niektorej z nich. 

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu