Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Experti odhalili nové nezvyčajné príznaky nákazy KORONAVÍRUSOM: Sledujte najmä tieto

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Na stránke Reddit diskutovali pacienti trpiaci covidom o príznakoch a telesných zmenách, akými sa u nich prejavila infekcia. Okrem symptómov, ktoré sa objavujú najmä pri chrípke a nachladnutí, sa mnohí sťažovali na rôzne dermatologické problémy.

Vo svete pribúda počet osôb infikovaných novým koronavírusom, ktorí sa čoraz viac sťažujú na rozličné kožné problémy. Jedným z dôkazov je aj diskusia na Reddite, v ktorej pacienti opisovali, ako ich telo zareagovalo na prítomnosť vírusu SARS CoV-2. Kľúčovými príznakmi aj naďalej zostávajú pretrvávajúci kašeľ, teplota, strata chuti a čuchu. K nim ale pribudli žihľavka, červené škvrny na stehnách a rukách a zošúverená alebo odlupujúca sa pokožka. Na margo týchto symptómov lekári uvádzajú, že niektoré z nich nie sú spôsobené samotnou nákazou, ale ide o imunitnú odpoveď tela. 

Experti odhalili nové nezvyčajné
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Štyri faktory, ktoré zvyšujú riziko, že zaočkovaní ľudia ochorejú na COVID-19

Jedna žena v diskusii napísala, že po tom, ako sa nakazila, sa jej ošúpala pokožka na rukách. Aj iní majú podobnú skúsenosť a sťažovali sa na kožné problémy na rukách aj na nohách. "Je to podobné ako symptóm covidových prstov, keď sa ochorenie prejavuje červenaním alebo olupovaním pokožky na prstoch na nohách, ale môže sa rozšíriť aj na prsty na rukách. Aplikácia ZOE o tom informovala v čase, keď to ešte nikto nebral vážne," uviedol profesor epidemiológie Tim Spector z londýnskej King's College v rozhovore pre magazín Vice. Dvadsaťtriročná Diana Pardoová uviedla, že niekoľko dní predtým, ako bola pozitívne testovaná na covid, sa jej pokožka po kontakte s vodou doslova scvrkla. 

Experti odhalili nové nezvyčajné
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa odborníkov ide pri niektorých príznakoch o vedľajšiu reakciu imunitného systému. Zápal a začervenanie prstov na rukách a na nohách niekedy pretrvá aj niekoľko mesiacov. Zvyčajne sa vyvinie do jedného až štyroch týždňov po nákaze a môže spôsobiť opuch prstov alebo zmenu ich farby. Objasniť túto problematiku môže iba ďalší výskum.

Viac o téme: PríznakKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu