Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vedci varujú pred obrovskou hrozbou pre ľudstvo: Bude trvať stovky rokov a nedá sa jej zabrániť!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Svetové hladiny oceánu budú ešte celé stáročia nezadržateľne stúpať a zaplavia mestá, v ktorých aktuálne žije pol miliardy ľudí, tvrdia vedci v najnovšej štúdii. Tento trend nemožno zvrátiť, ani pokiaľ sa ľudstvu podarí udržať globálne oteplenie pod hranicou 1,5 stupňa Celzia v porovnaní s predindustriálnou érou, čo je aktuálny svetový klimatický cieľ. O článku v časopise Enviromental Research Letters informoval agentúra APF.

Ak sa Zem oteplí o pol stupňa, ďalších dvesto miliónov obyvateľov miest bude pravidelne musieť znášať záplavy a silné búrky. Vyššia hladina mora zasiahne najmä ázijské krajiny - Čínu, Indiu, Indonéziu a Vietnam, ktoré zároveň v posledných rokoch budujú najviac uhoľných elektrární, píše sa v štúdii. Ohrozený je aj Bangladéš. 

Vedci varujú pred obrovskou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ponurá PREDPOVEĎ vedcov: Deti, ktoré sa narodili v tomto roku, čaká ťažká budúcnosť

"V súčasnosti žije asi päť percent svetovej populácie pod úrovňou, ktorú svetové moria dosiahnu pri prílive pod vplyvom oxidu uhličitého, ktorý je už nahromadený v astmosfére," povedal šéf výskumu nezávislej organizácie Climate Central Ben Strauss. 

Vedci varujú pred obrovskou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Súčasná koncentrácia CO2 je o päťdesiat percent vyššia než bola v roku 1800, priemerná teplota na povrchu Zeme zas stúpla za rovnaký čas o 1,1 stupňa Celzia. To je podľa Straussa dostačujúce pre vzostup hladín morí o dva metre. Záväzky parížskej klimatickej dohody počítajú so vzostupom morí o tri metre, otázkou zostáva akurát to, za ako dlho k nim dôjde. 

Viac o téme: Globálne otepľovanieHladina morí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu