Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ponurá PREDPOVEĎ vedcov: Deti, ktoré sa narodili v tomto roku, čaká ťažká budúcnosť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TORONTO - Predstavte si, že vaše dieťa zažije oveľa viac povodní, vĺn horúčav či neúrody než vy. S týmto zistením prišla klimatická štúdia, ktorá zároveň odhalila nerovnosti v medzigeneračnom vystavení klimatickým extrémom. Podľa expertov bude mladšia generácia v porovnaní s tou staršou vážnejšie ohrozená klimatickými zmenami.

Štúdia publikovaná v časopise Science uvádza, že v rámci globálneho otepľovania budú extrémne udalosti v počasí v nasledujúcich desaťročiach stále stúpať vo frekvencii, intenzite, trvaní a priestorovom rozsahu. Stručne povedané, mladšie generácie ich zažijú oveľa viac. Výskum odhaduje, že v súlade so súčasnými prísľubmi klimatickej politiky budú deti narodené v roku 2020 v porovnaní s ľuďmi narodenými v roku 1960 zažívať dvakrát až sedemkrát viac extrémnych prejavov počasia, najmä horúčav. "Naše výsledky poukazujú na vážne ohrozenie bezpečnosti mladých generácií a žiadajú drastické zníženie emisií, aby bola zaistená ich budúcnosť," uvádzajú autori štúdie. 

Ponurá PREDPOVEĎ vedcov: Deti,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Kanada spolu s USA a Európou zvýšila ciele pre emisie skleníkových plynov pred novembrovým klimatickým summitom COP26 v škótskom Glasgowe. Podľa správy OSN zverejnenej v septembri budú mať súčasné prísľuby zníženia emisií v roku 2030 stále za následok zvýšenie úrovní o 16 percent, čo do roku 2100 posunie globálne otepľovanie takmer na 2,7 stupňa Celzia. Vedci predpokladajú, že plocha zeme postihnutá vlnami horúčav sa do roku 2100 zvýši z 15 na 22 percent v prípade, že sa podarí dosiahnuť cieľ Parížskej dohody obmedziť otepľovanie na 1,5 stupňa Celzia. 

Európe hrozia do roku 2060 extrémne zmeny: Vedec varuje, o chvíľu to nebudeme mať pod kontrolou!

Dieťa narodené v roku 2020 zažije deväť až tridsať vĺn horúčav 

Pri skúmaní toho, ako budú mladšie generácie čeliť nárastu globálneho otepľovania a extrémnych udalostí, experti kombinovali údaje o očakávanej dĺžke života z rôznych krajín, klimatické modely prognóz extrémnych poveternostných udalostí a budúce globálne teplotné trajektórie z Medzivládneho panelu pre zmenu klímy (IPCC). Výsledky im umožnili preskúmať celoživotné vystavenie sa extrémnym klimatickým podmienkam vo všetkých rodoch alebo generáciách na celom svete. Jeden príklad citovaný v štúdii je, že osoba narodená v roku 1960 v priemere počas svojho života zažije dve až štyri vlny horúčav. Dieťa narodené v roku 2020 však zažije deväť až tridsať vĺn horúčav podľa scenára, v ktorom sa dodržiavajú súčasné klimatické sľuby. Vedci uvádzajú, že počet sa zníži na sedem až 22 vĺn horúčav, ak sa otepľovanie obmedzí na dva stupne Celzia. 

Ponurá PREDPOVEĎ vedcov: Deti,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Autori štúdie uplatnili svoj prístup na ďalšie extrémne udalosti, ktoré analyzovali, ako napríklad požiare, neúrodnosť, sucho, záplavy, vlny horúčav a tropické cyklóny. Celkovo tak vytvorili 273 projekcií v globálnom meradle. "Naše zistenia zdôrazňujú, že celoživotné vystavenie sa všetkým extrémnym udalostiam sa neustále zvyšuje s vyššími teplotami a mladšími generáciami," uviedli. Podľa simulácie globálneho otepľovania o tri stupne Celzia budú deti mladšie ako osem rokov čeliť takmer päťnásobnému zvýšeniu rovnomerného vystavenia extrémnym poveternostným vplyvom.

Vedci tiež analyzovali, v ktorých globálnych regiónoch dôjde k najväčšiemu zvýšeniu expozície extrémnym klimatickým udalostiam. Obzvlášť silný nárast očakávajú na Blízkom východe a v severnej Afrike. V priemere predpovedajú najmenej sedemkrát vyššiu expozíciu pre všetky generácie, ktoré mali v roku 2020 menej ako 25 rokov.

Viac o téme: HorúčavaGlobálne otepľovanieKlimatické zmenyExtrémy počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu