Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Ľudia sa boja priblížiť k šachte opradenej legendami: Pozrite, čo v nej našli jaskyniari

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube/South China Morning Post)

SANÁ - Ománski speleológovia začali preskúmavať legendárnu šachtu Barhút vo východnom Jemene. Tamojšie úrady ju nikdy nenechali prebádať. Miestni ľudia sa jej vyhýbajú, pretože podľa nich vedie do pekla, kde prebývajú duchovia, o čom svedčí pach stúpajúci z hlbiny.

Do podzemnej jamy hlbokej vyše sto metrov sa dá dostať tridsaťmetrovým otvorom. Leží vo východojemenskej provincii Mahra. Jaskyniari zo susedného Ománu sa tam spustili a vnútri našli hady, mŕtve zvieratá a šedé či zelené jaskynné perly vytvorené z vodných kvapiek. Okrem pachu z mŕtvych zvieracích tiel ale neobjavili nič nadprirodzené ani žiadny špecifický zápach.

"Sú tam hady, ale keď ich nerušíte, nič vám neurobia. Hovorili sme si, že tento projekt odhalí nové jemenské krásy a časť tamojšej histórie," povedal šéf skupiny a profesor geológie na nemeckej technike v Ománe Muhammad Kind, ktorému patrí poradenská firma banského a ropného prieskumu. "Odobrali sme vzorky z vody, skaly, pôdy a niekoľkých mŕtvych zvierat, ale musíme ich ešte preskúmať," dodal Kind, ktorého skupina o prieskume vydá správu.

Domáci sa zatiaľ na dno neodvážili

Jemenské úrady v júni oznámili, že netušia, čo sa skrýva v jame starej podľa nich milióny rokov. Nikto z Jemenčanov sa zatiaľ na dno nedostal. "Boli sme v ústí vstupu, dostali sme sa do hĺbky päťdesiatich, šesťdesiatich metrov a zistili sme, že sú vo vnútri podivné veci. Je to veľmi tajomné," uviedol generálny riaditeľ miestneho úradu geologických a minerálnych štúdií Salah Bábhajr.

Generácia Jemenčanov si odovzdáva legendy, podľa ktorých v tej "pekelnej diere" žijú zlí duchovia - džinovia. Ľudia z okolia sa k vstupu nepribližujú ani o Barhúte nehovoria, aby neprivolali nešťastie. O účinnosti ich metódy sa dá pochybovať. V Jemene sa totiž už sedem rokov bojuje, za čo desiatky tisíc ľudí zaplatili životom a milióny obyvateľov stratou domovov. Podľa OSN panuje v tridsaťmiliónovom štáte najhoršia humanitárna kríza na svete. 

Viac o téme: JaskyňaOmánDžinBarhút
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu