Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Lekári varujú: Na tomto mieste na tele si nikdy nevytláčajte vyrážku! Môže sa to skončiť smrťou

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ČANGŠA - Muž utrpel takmer smrteľné následky po tom, ako si vytlačil vyrážku medzi perami a nosom. Táto oblasť je známa aj ako "trojuholník smrti". Začiatkom roka podobná komplikácia postihla iného muža. Lekári preto varujú, aby ste danú oblasť na tvári za žiadnych okolností nijak nestláčali.

"Na tvári som mal pupienok. Ľahko som ho stlačil. Už predtým som si ho stláčal kvôli svrbeniu a bolesti, ale tentoraz to bolo iné," povedal 47-ročný muž menom Tang. Vyrážka sa, bohužiaľ, nachádzala v oblasti, ktorá je známa ako "trojuholník smrti". Ten sa tiahne od špičky nosa po obidve strany pier a je obzvlášť nebezpečný. Pri jej stlačení krv môže prúdiť späť do lebky a spôsobiť infekcie vo vnútri lebečnej dutiny, kde sa nachádza mozog.

Tang trpel dva týždne po vytlačení vyrážky bolesťou hlavy. Kvôli léziám mozgu a opuchu musel byť nakoniec prevezený do nemocnice v provincii Hunan. V čase prijatia bol pri vedomí, ale jeho reakcie sa spomalili a telesná teplota sa zvýšila na 39,3 stupňa Celzia. Vyšetrenie odhalilo, že trpí intrakraniálnou infekciou, viacnásobnými mozgovými abscesmi a nahromadením hnisu v mozgu. Táto oblasť sa stala tak silne infikovanou, že stav pacienta bol kritický a život ohrozujúci. 

Lekári varujú: Na tomto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Lekárka, ktorá sa prípadom zaoberá, varovala ostatných pred vytláčaním čohokoľvek, čo sa objaví v tejto nebezpečnej zóne. "Krvný obeh v tvári je veľmi bohatý a križujúce sa cievy sa pohybujú tvárovými svalmi. Keď sa svaly stiahnu, krv môže prúdiť späť do lebky. Ak sa teda na tvári vyskytne infekcia, obzvlášť keď sa z oboch kútikov úst až ku koreňu nosa vyvinie vriedok, nesmiete ho stláčať rukami. Baktérie sa totiž môžu retrográdne rozšíriť do kavernóznych dutín v lebečnej dutine a môžu spôsobiť mozgový absces," vysvetlila neurologička Zhou Gaoyová z Druhej ľudovej nemocnice v Hunane.

Podobný prípad sa stal v januári, keď mužom menom Chen z východočínskej provincie Ťiang-su bojoval o život na JIS-ke po tom, ako si vytlačil vyrážku pod perami. Ošetrujúci lekár uviedol, že pacient mal infekciu úst, ktorá pôvodne spôsobila dvojitý zápal pľúc a kolaps pľúc. 

Viac o téme: VyrážkaTrojuholník smrti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu