Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dodržiavate pravidlo 10 000 KROKOV DENNE? Vedci prišli s novým číslom, znižuje riziko predčasnej smrti!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BOSTON - Čísla sú v cvičení skutočne podstatné. To, koľko minút pohybovej aktivity by ste si mali denne dopriať, môže hrať dôležitú úlohu vo verejnom zdraví. Najnovšie ale výskumníci zistili, že sa už nemusíte snažiť dosiahnuť minimálne desaťtisíc krokov denne. Postačí vám ich totiž oveľa menej.

Čísla predstavujú ľahký a praktický spôsob, ako si niečo zapamätať. Dajú sa využiť pri rôznych aktivitách, ako napríklad pri cvičení. Pokiaľ ide o chôdzu, mnohí ľudia sa riadia pravidlom 10 000 krokov denne. Tento údaj bol dlho idealizovaný ako cieľ, ktorý musíme denne dosiahnuť pre zlepšenie celkového zdravia. Existujú dokonca dôkazy, ktoré to potvrdzujú. Viacero štúdií z minulých rokov ukázalo, že urobiť denne viac krokov je spojené s menším rizikom predčasnej smrti. Každá analýza je samozrejme trochu odlišná. Z tohto dôvodu vedci neustále skúmajú, ako dobré je zo zdravotného hľadiska denne odkráčať aspoň 10 000 krokov. 

Dodržiavate pravidlo 10 000
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

V najnovšej štúdii tím vedený epidemiologičkou fyzických aktivít a kineziologičkou Amandou Paluchovou z Massachusettskej univerzity sledoval kohortu viac ako 2000 mužov a žien v strednom veku afroamerického aj belošského pôvodu, ktorí pochádzajú zo štyroch rôznych amerických miest. Skupina s priemerným vekom tesne nad 45 rokov nosila akcelerometre, ktoré sledovali ich denný počet krokov a ich intenzitu. Experiment sa začal v roku 2005 a účastníci boli v pravidelných intervaloch sledovaní až do roku 2018. 72 účastníkov z pôvodnej skupiny medzičasom umrelo. Aj keď observačná povaha výskumu znamená, že nie je možné vyvodiť žiadne definitívne závery o tom, ako chôdza zlepšila, resp. nezlepšila zdravie ľudí v experimente, môže identifikovať väzby medzi úrovňou aktivity a zdravotnými výsledkami. 

Postačí 10 minút chôdze
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Čo je najdôležitejšie, vedci zistili, že jednotlivci, ktorí urobili každý deň najmenej 7 000 krokov, mali približne o 50 až 70 percent nižšie riziko predčasnej smrti v porovnaní s tými, ktorí v experimente dosiahli menej ako 7 000. Intenzita kroku (meranie rýchlosti vykonaných krokov) sama osebe nemala žiadny vplyv na úmrtnosť. Podľa vedcov môže zvýšenie počtu denných krokov medzi najmenej aktívnymi ľuďmi v populácii poskytnúť najväčšiu ochranu pred smrťou. Po dosiahnutí určitého počtu sa však zdá, že ďalšie kroky už nemajú žiadny prospešný účinok, prinajmenšom na tento konkrétny výsledok. 

Experti prezradili, ktorá aktivita je najlepšia, keď chcete schudnúť a spáliť viac kalórií

Aj keď zistenia v zásade potvrdzujú veľa z toho, čo je už o chôdzi známe, prinášajú nový poznatok o tom, že 7000 krokov denne postačí. Nie je to ale žiadne magické číslo, ktoré by zaručilo každému človekovi, že bude celý život zdravý. "Kroky za deň sú jednoduchou a ľahko monitorovateľnou metrikou. Dosiahnutie ich určitého počtu denne môže byť dobrým spôsobom, ako podporiť vlastné zdravie. 7 000 krokov za deň môže byť veľkým cieľom pre mnohých jednotlivcov, ktorí v súčasnosti nedosahujú toto množstvo," uviedla Paluchová. 

Viac o téme: ZdravieKroky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu