Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Experti odporúčajú: Ak užívate tieto lieky, noste rúško, aj keď ste zaočkovaní

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ATLANTA - Očkovanie prinieslo mnohým ľuďom väčšiu istotu, že sa opäť môžu zapojiť do každodenných činností, ktoré majú radi - od stolovania v interiéri až po sledovanie filmov s priateľmi. Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) však varuje, že ľudia užívajúci tento typ liekov by mali aj naďalej nosiť rúška.

Podľa pokynov pre verejnosť aktualizovaných 19. augusta Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb odporúča každému, kto užíva imunosupresívne lieky, vrátane kortikosteroidov, inhibítorov mTOR, inhibítorov IMDH, inhibítorov Janus kinázy, inhibítorov kalcineurínu a monoklonálnych protilátok, aby dodržiavali odporúčania pre neočkované osoby. Tie zahŕňajú nosenie rúšok vo verejných interiéroch, dodržiavanie spoločenského odstupu, vyhýbanie sa davom a zle vetraným priestorom, náležitú hygienu rúk a pravidelné čistenie a dezinfekciu povrchov. Podobne očkovaní ľudia, ktorí majú zdravotné komplikácie vyžadujúce užívanie liekov s imunosupresívnym účinkom, by mali na verejnosti nosiť rúška a postupovať podľa pokynov pre neočkovaných ľudí. 

KORONAVÍRUS Experti odporúčajú: Ak
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Schiefelbein)

Ďalšia hrozba? Vo svete sa šíri nový variant KORONAVÍRUSU! Vedci prezradili, či sa máme báť

Zatiaľ čo množstvo ochrany, ktorú covidové vakcíny poskytujú jednotlivcom s oslabenou imunitou, sa líši od človeka k človeku, májová štúdia publikovaná v časopise JAMA zistila, že medzi osobami, ktoré boli imunokompromitované kvôli transplantácii orgánu, malo iba 17 percent protilátky proti ochoreniu COVID-19 po podaní prvej dávky očkovacej látky. Predstava, že vakcína nemusí poskytovať v prípade týchto ľudí takú ochranu, môže byť znepokojujúca, ale je tu aj dobrá správa. Od 13. augusta odborníci z CDC odporúčajú, aby jednotlivci vo veku 12 rokov a starší s mnohými imunosupresívnymi zdravotnými komplikáciami dostali tretiu dávku očkovacej látky 28 dní alebo viac po podaní druhej dávky. 

KORONAVÍRUS Experti odporúčajú: Ak
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Napriek tomu, že mnoho ľudí po očkovaní proti covidu-19 nedočkavo odhodilo rúška, mohlo to byť vzhľadom na šírenie vysoko nákazlivého variantu delta predčasné. Experti preto pripomínajú, že je dobré nosiť rúško v vnútorných priestoroch v oblastiach so značným až vysokým prenosom vírusu. 

Viac o téme: RúškoKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu