Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Lekári upozorňujú: Ak pocítite tento PRÍZNAK, keď stojíte, dajte si vyšetriť pľúca

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŽENEVA - Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sú respiračné a pľúcne ochorenia najčastejšou príčinou smrti, resp. invalidity. Dôvodom je aj fakt, že telo veľmi často signalizuje ich prítomnosť rôznymi symptómami, no ľudia ich ignorujú, prípadne zľahčujú. Odborníci však upozorňujú, že ak spozorujete niektorý z uvedených príznakov, nemali by ste odkladať návštevu u odborníka.

Nedávna správa WHO priniesla šokujúcu štatistiku týkajúcu sa výskytu pľúcnych ochorení. Z údajov vyplýva, že na chronickú obštrukčnú chorobu pľúc zomrú ročne tri milióny ľudí, rakovina pľúc pripraví o život viac ako 1,6 milióna, 1,4 milióna osôb podľahne tuberkulóze a hlavnou príčinou úmrtí u detí mladších ako päť rokov je zápal pľúc. Telo pritom signalizuje nástup pľúcnych ochorení rôznymi príznakmi, ktoré však mnohí ľudia podceňujú. Práve včasná diagnóza a následná liečba sú totiž v tomto prípade rozhodujúce. Čo by sme preto nemali prehliadať?

Problémy s rovnováhou môžu poukazovať na rakovinu pľúc

Podľa najväčšieho poskytovateľa starostlivosti o onkologických pacientov v Colorade Rocky Mountain Cancer Center (RMCC) môžu problémy s rovnováhou súvisieť s rakovinou pľúc alebo inými príbuznými ochoreniami. Ide o jeden z príznakov Syndrómu hornej dutej žily (SVCS). Tá ústi aj s dolnou dutou žilou do pravej srdcovej predsiene a odvádza krv z hornej polovice tela, čiže z oboch horných končatín,  krku a hlavy. Ak je však na žilu vyvíjaný tlak spôsobený nádorom, jej funkcia je narušená. Americká spoločnosť pre klinickú onkológiu (ASCO) uvádza, že SVCS najčastejšie postihuje pacientov s rakovinou pľúc, non-Hodgkinovým lymfómom (obojstranné nesymetrické zväčšenie uzlín) či v oblasti hrudníka. 

Lekári upozorňujú: Ak pocítite
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Nádor nachádzajúci sa v blízkosti alebo na hornej dutej žile môže spôsobiť problém s rovnováhou

Onkologickí špecialisti z RMCC upozorňujú, že strata rovnováhy môže poukazovať práve na prítomnosť nádoru vyvíjajúceho sa blízkosti hornej dutej žily. "Ako nádor rastie, prietok krvi je blokovaný, spôsobuje závraty alebo stratu rovnováhy," vysvetľujú. Nádor niekedy rastie priamo na tejto žile a problémy s rovnováhou môžu byť spôsobené aj jeho tlakom na lymfatické uzliny. 

Lekári upozorňujú: Ak pocítite
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ak sa problémy s rovnováhou spoja aj inými príznakmi, vyhľadajte lekára

ASCO upozorňuje, že symptómy SVCS sa zvyčajne vyvíjajú pomaly a ich prejav je ľahko prehliadnuteľný. Okrem problémov s rovnováhou by ste si mali dávať pozor aj na opuch tváre, krku, hornej časti tela a ramien, ako aj na ťažkosti s dýchaním, dýchavičnosť a kašeľ. Menej častým príznakom je bolesť na hrudníku, chrapľavý hlas a ťažkosti s rozprávaním alebo prehĺtaním. Ak ste si v poslednom období všimli ktorýkoľvek z týchto symptómov, neodkladajte návštevu lekára, obzvlášť vtedy, ak ste mali alebo máte nejaký pľúcny problém. 

Nástrahy leta: Ak pri kúpaní v jazere pocítite tieto PRÍZNAKY, okamžite navštívte lekára

Liečba Syndrómu hornej dutej žily je možná

Pri liečbe SVCS sa používajú kortikosteroidy, ktoré eliminujú zápal a opuch, ďalej diuretiká na zníženie množstva zadržaných tekutín a uvoľnenie tlaku v žile alebo lieky na liečbu krvných zrazenín. V niektorých prípadoch si stav pacienta vyžaduje operáciu, prípadne aplikuje lekár do žily trubičku, ktorá umožní voľný prietok krvi.

Viac o téme: RakovinaPľúcaPríznaky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu