Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prekvapivé odhalenie vedcov o kombinovaní vakcín proti KORONAVÍRUSU

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/DPA/Marcus Brandt)

KODAŇ - Kombinácia prvej dávky očkovania proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca s druhou dávkou preparátov založených na technológii takzvanej mediátorovej RNA firiem Pfizer/BioNTech a Moderna poskytuje "dobrú ochranu". Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters s odvolaním na štúdiu dánskeho Štátneho sérologického inštitútu (SSI).

Dánsko vylúčilo v apríli vakcínu AstraZeneca zo svojho očkovacieho programu kvôli správam o vzácnych, ale potenciálne nebezpečných krvných zrazeninách. Neskôr prestalo z rovnakého dôvodu očkovať aj jednodávkovou vakcínou americkej firmy Johnson & Johnson. Obe očkovacie látky sú vyrábané pomocou podobnej technológie. 

Vedci skúmali vakcíny a ich účinnosť proti variantu delta: Táto vás pred ním zrejme neochráni

Vyše 144 000 Dánov dostalo prvú dávku vakcíny AstraZeneca. Následne im bola podaná druhá dávka od Pfizeru a Moderny. K podobnému riešeniu ako Dánsko pristúpilo i Švédsko, Nemecko a Francúzsko. "Štúdia ukázala, že štrnásť dní po kombinovanom očkovacom programe kleslo riziko nákazy vírusom SARS-CoV-2 o 88 percent v porovnaní s neočkovanými jedincami," uviedol SSI. Podľa úradu je účinnosť kombinovaných vakcín vysoká. Z iného výskumu vyplynulo, že dva týždne po podaní druhej dávky Pfizeru klesá riziko nákazy o 90 percent. 

Prekvapivé odhalenie vedcov o
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ted S. Warren, File)

Výskum prebehol medzi februárom a júnom, kedy v Dánsku dominovala mutácia alfa, prvýkrát objavená v Británii. Neuvádza, či má kombinácia vakcín rovnako vysokú účinnosť aj proti nákazlivejšej mutácii delta. Vedci taktiež nespomínajú, či kombinácia vakcín znižuje riziko hospitalizácie alebo úmrtia v súvislosti s covidom-19. Nikto z osôb, ktoré obdržali dve dávky vakcín od rôznych výrobcov, nevyžadovala nemocničnú liečbu ani na COVID-19 nezomrela. 

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu