Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Japonci budú merať svetovú mieru smiechu

TOKIO– Smiech je zbraň, ktorá v zdravej miere môže ukončiť svetové vojny – je presvedčený profesor Jodži Kimura z Japonska, ktorý teraz dokonca vytvoril stroj na meranie ľudského smiechu. Jeho miera sa vyjadruje v jednotkách aH.

„Zistili sme, že deti sa smejú slobodnejšie, uvoľňujú 10 aH za sekundu, čo je asi dvakrát viac než dospelý človek,“ tvrdí profesor Kimura z Kansai University z Osaky.

„Dospelí majú tendenciu kalkulovať, či je vhodné sa smiať, a preto nakoniec zabúdajú, ako sa smiať. Smiech je ako reštartovanie počítača. Uvoľnený smiech je veľmi dôležitý v priebehu ľudskej evolúcie,“ dodal Kimura.

Pre meranie smiechu pripája senzory prístroja na kožu v oblasti žalúdku, najmä v oblasti bránice, a odhaľuje svalové pohyby. Prístroj sníma tritisíckrát za sekundu elektrické výboje, ktoré telo normálne produkuje.

„Kontrolou pohybov bránice a ďalších častí tela bude možné zistiť, či sa osoba snaží smiech iba predstierať, a tiež rozlíši rôzne typy smiechu ako výsmech či cynizmus,“ tvrdí Kimura.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu