Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

KORONAVÍRUS Nepociťovali ste po očkovaní žiadne vedľajšie účinky? Toto odkazujú lekári

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Eugene Hoshiko)

CLEVELAND - Súčasne s nástupom vakcinácie obyvateľstva proti ochoreniu COVID-19 sa začali realizovať viaceré prieskumy analyzujúce vedľajšie účinky na očkovaciu látku. Zatiaľ z nich vyplýva, že imunitný systém u väčšiny osôb po podaní vakcíny vôbec nereagoval, čo vyvoláva obavy o jej účinnosti. Ak však patríte do tejto skupiny a nespozorovali ste žiadne telesné zmeny, nemusíte mať podobné pochybnosti.

Očkovanie proti covidu je aktuálna téma mnohých rozhovorov. Medzi najčastejšie vedľajšie účinky patrí zimnica, bolesť hlavy, zvýšená teplota, únava či opuch v mieste vpichu. Odborníci na verejné zdravie od začiatku ubezpečujú, že vedľajšie účinky sú prirodzenou odpoveďou organizmu na podanú vakcínu. Tí, ktorí ich nezaznamenali, majú preto pochybnosti, či je v ich prípade vakcína účinná. Obavy však nie sú v tomto prípade na mieste, pretože to, či sa u vás objaví po očkovaní reakcia, závisí od viacerých faktorov ako vek, (ne)prekonané ochorenie COVID-19 a mnoho ďalších premenných. 

KORONAVÍRUS Nepociťovali ste po
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"Keď sa pozriete na štatistické údaje, väčšina ľudí vôbec nemala vedľajšie účinky," konštatuje Thaddeus Stappenbeck z Cleveland Clinic. Napríklad v štúdii publikovanej 22. júna v časopise Economist/YouGov sa uvádza, že na vakcínu nereagovalo až 75 percent ľudí v USA. Reakciu zaznamenalo len 28 percent zaočkovaných po vakcíne Moderna, 19 percent po podaní očkovacej látky od spoločnosti Pfizer a 16 percent po Johnson&Johnson. Prieskum tiež zistil, že najviac reagovali zaočkovaní vo veku 30 až 44 rokov, zatiaľ čo ľudia starší ako 65 rokov reakciu nemali. "Ak po vakcinácii nebudete trpieť žiadnymi vedľajšími symptómami, neznamená to, že vakcína neiniciuje silnú imunitnú odpoveď. Ľudia jednoducho reagujú na vakcíny odlišne," povedal infektológ Wendell Hoffman. 

KORONAVÍRUS Experti varujú: U týchto ľudí sa po očkovaní vôbec nevytvorili protilátky

U niektorých sa objavia vedľajšie účinky, čo je prirodzené a dokazuje to, že telo generuje imunitnú odpoveď. Niektorí ich zas nemajú, ale aj to je normálne a nie je dôvod domnievať sa, že vakcína je v ich prípade menej účinná. 

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu