Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Chcete obmedziť tvorbu vrások? Odborníci radia, takto v žiadnom prípade nespávajte

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

READING - Spánok je pre ľudské telo nevyhnutný a jeho nedostatok má nepriaznivý vplyv na naše zdravie. Štúdia publikovaná pred niekoľkými rokmi v časopise Aesthetic Surgery Journal však upozornila, že dlhodobé spávanie na jednej strane tváre môže spôsobiť vznik vrások navyše. Touto teóriou sa zaoberal aj autor TikTok príspevku Matt Randon.

Podľa štúdie s názvom "Spánkové vrásky: Starnutie tváre a skreslenie tváre počas spánku" tvorbu niektorých vrások môžeme ovplyvniť, pretože nie všetky vznikajú kvôli ochabnutiu svalov a starnutiu. Niektoré môžu byť aj výsledkom dlhodobého spávania na obľúbenej strane tváre, teda vtedy, keď spávate na boku alebo na bruchu. Pleť sa totiž naťahuje iba ak spíte na chrbte. 

Chcete obmedziť tvorbu vrások?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Táto teória oslovila užívateľa TikToku, ktorý svojím videom upozorňuje na spánkové polohy podporujúce tvorbu vrások. Pri spaní na boku odporúča používať špeciálnu podložku, o ktorú sa vám neoprie tvárová časť. Proces tvorenia vrások je síce neodvratný a prirodzený, ich vznik ale môžete spomaliť a eliminovať správnou spánkovou polohou. Nestláčajte si preto tvár a ona sa vám nebude krčiť. Spánkové vrásky sú navyše ovplyvnené aj tým, koľko času trávite v rôznych polohách a akou silou pritláčate jednotlivé časti tváre na povrchovú plochu.

Odborníci pripúšťajú, že je nesmierne zložité vedome meniť spánkové návyky, pretože v skutočnosti môžeme ovplyvniť iba polohu, v ktorej zaspávame. Potom ju však nevedome meníme počas celej noci. "Poloha na chrbte je síce ideálna pre estetiku tváre, ale na druhej strane môže zhoršiť ďalšie problémy, akými sú spánkové apnoe, gastroezofageálny reflux či silné chrápanie," píše sa v článku. Pravdou však aj naďalej zostáva, že nech spíte akokoľvek, je to práve dostatok kvalitného spánku, čo vás môže ochrániť pred rýchlym starnutím. 

Viac o téme: SpánokVrásky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu