Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Tajomstvá Liptova ožívajú v novom dokumente

Nový dokumentárny film odhaľuje krásy Liptova.
Nový dokumentárny film odhaľuje krásy Liptova.

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - Liptov ako ho nepoznáme! Dvaja filmári a scenáristi z filmového štúdia Mad Marmot Films z Liptovského Mikuláša, Marian Illéš a Juraj Kořínek, pracujú na výrobe nového dokumentárneho filmu z Liptova.

„Chceme divákom ukázať Liptov ako pôvodnú krajinu bez komercie,“ zdôrazňujú tvorcovia. Projekt dostal názov „Liptov v čase“ a zahŕňa v sebe tri hlavné línie. Všetky sú spojené s časom. „Film prevedie diváka krajinou, ktorá tu existuje už stovky rokov a napriek mnohým zmenám je stále tu a má čo povedať,“ tvrdia o filme Illéš s Kořínkom. Diváka chcú vtiahnuť do úžasnej prírody Liptova a ukázať mu mnohé tradičné zvyky a folklór v priebehu všetkých štyroch ročných období.

„Ďalšiu úlohu vo filme budú mať zábery s upraveným časom. To znamená zrýchlené alebo spomalené. Takto upravené zábery vytvoria ilúziu o rýchlejšom či pomalšom plynutí času,“ vysvetľujú. Zaujímavosťou je, že vo filme nebude použité hovorené slovo, pretože človek tu zohrá rolu len ako súčasť krajiny. Illéš s Kořínkom chcú práve liptovskú krajinu nechať „rozprávať“ svoj príbeh.


Ukážka z nového dokumentu Liptov v čase:





S výrobou filmu začali v septembri minulého roka a dokončiť ho plánujú v auguste 2008. „Tohtoročná zima filmovaniu nepraje a ak nepríde pravá zima, tak ešte aspoň na tri týždne sa bude termín dokončenia prekladať,“ posťažovali sa. Náklady na film sú približne vo výške 400 tisíc korún a celú výrobu si zatiaľ odvážni filmári hradia z vlastných zdrojov. „Zatiaľ sa s finančnou ponukou na podporu ozval len jeden záujemca. Podmienkou však bolo, že musí byť do filmu zaradený aj jeho areál a to sa nezlučovalo s našou predstavou o filme, takže sme museli jeho ponuku odmietnuť,“ vysvetľujú.

Po dokončení plánujú film prihlásiť na domáce aj zahraničné festivaly. Záujemcovia si ho však budú môcť kúpiť aj priamo cez stránku štúdia www.madmarmot.eu alebo vo vybraných obchodoch.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu