Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS U niekoľkých pacientov s covidom-19 zistili ďalšie nebezpečné ochorenie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco, File)

MASKAT - Ománski lekári oznámili, že u niekoľkých pacientov s covidom-19 diagnostikovali potenciálne smrteľné infekčné ochorenie mukormykózu. Ide o vzácnu chorobu spôsobovanú hubami, ktorá sa podľa agentúry AP sa rýchlo šíri medzi obyvateľmi Indie infikovanými koronavírusom.

Organizmy, ktoré spôsobujú mukormykózu, sú v pôde alebo tlejúcej hmote. Choroba ohrozuje predovšetkým ťažko chorých pacientov, do tela sa dostáva vdýchnutím, požitím alebo kontamináciou rán. Huby prenikajú do veľkých ciev, vznikajú tromby a nedokrvenie. Prejavuje sa zápalom prínosových dutín, očnicového spojivového tkaniva a môže napadnúť aj mozog. 

VIDEO je nevhodné pre osoby s citlivou povahou

Ománske ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že mukormykóza bola diagnostikovaná u troch pacientov. V krajine táto informácia vyvolala znepokojenie, pretože tam teraz rýchlo pribúda nových prípadov infikovaných koronavírusom, najmä indickým, britským a juhoafrickým variantom. 

V päťmiliónovom Ománe sa od začiatku epidémie infikovalo viac ako 236 000 ľudí a zomrelo vyše 2500 pacientov. V máji sa ale počty nových prípadov strojnásobili, čo spôsobilo veľký nápor na nemocnice, ktoré sú na pokraji svojich kapacít. 

KORONAVÍRUS U niekoľkých pacientov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AFP - Prahash Singh)

Prípady mukormykózy sa okrem Ománu objavili aj v Egypte a ďalších štátoch. Ochorením, s ktorým sa spája 50-percentná úmrtnosť, trpia najmä pacienti s oslabeným imunitným systémom a pridruženými ochoreniami, najmä diabetici. Spája sa tiež s niektorými liekmi poufžívanými proti koronavírusu, napríklad steroidmi. 

Viac o téme: OmánKoronavírusCOVID-19Mukormykóza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu