Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Experti varujú: Počas horúčav nikdy nepite tieto NÁPOJE! Môžu vám uškodiť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BUFFALO - Leto už konečne dorazilo aj na Slovensko. Uprostred horúčav pravdepodobne každý túži po bazéne a chladenom drinku. Okrem toho, že sa pri zdĺhavom pobyte na slnku vystavujete rizikám ako dehydratácia či úpal, existujú v tejto súvislosti aj ďalšie hrozby. Aby ste ich eliminovali, vyhýbajte sa týmto nápojom.

Odborníci varujú, že počas horúčav sa treba vyhýbať konzumácii nápojov, ktoré vás dehydratujú. Zatiaľ čo v tomto ohľade jednoznačne vyhráva alkohol, aj iné nápoje by ste mali konzumovať v obmedzenom množstve, alebo ich nepiť vôbec. Riana Pryorová, profesorka na Katedre cvičenia a výživy na Univerzite v Buffalo, pre USA Today povedala, že v teplom počasí by ste mali kofeín akéhokoľvek druhu, vrátane čaju a kávy, konzumovať s mierou. Alkohol by ste mali vylúčiť úplne, pretože vás môže dehydratovať ešte viac tým, že prispieva k zvýšenému výdaju moču. 

Experti varujú: Počas horúčav
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: pixabay.com)

Hovorkyňa Akadémie výživy a dietetiky v Chicagu Heather Mangieriová však poznamenala, že kávu a čaj môžu ľudia, ktorí sú na tieto nápoje zvyknutí, bezpečne konzumovať aj v horúcom počasí pod podmienkou, že okrem nich pijú aj dostatočné množstvo vody. "Pre konzistentných konzumentov kofeínu môžu nápoje ako ľadový čaj alebo káva skutočne prispieť k dennému príjmu tekutín," vysvetlila Mangieriová. Zároveň upozornila, že tí, ktorí bežne nepijú kofeínové nápoje, by sa im obzvlášť počas horúčav mali vyhýbať. 

Experti varujú: Počas horúčav
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: pixabay.com)

Okrem správnej voľby nápojov si treba dávať pozor aj na dehydratáciu. Farba vášho moču môže byť kľúčovým indikátorom toho, ako ste hydratovaní. Ak má moč farbu limonády alebo svetlejšiu farbu, ste v poriadku. Ak je však váš moč farbou podobný jablkovému džúsu alebo je tmavší, musíte vypiť viac vody. Príznakom dehydratácie môže byť aj zápach z úst. Keď ste dehydratovaní, neprodukujete dostatok slín, takže majú baktérie väčšiu šancu rozmnožovať sa v ústnej dutine a spôsobiť zápach. Medzi ďalšie príznaky dehydratácie patria pocit smädu, únavy, závraty alebo točenie hlavy. 

Experti varujú: Počas horúčav
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Existuje niekoľko kľúčových vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste boli počas vlny horúčav v bezpečí. Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) navrhuje zostať vo vnútri na chladnom vzduchu, piť veľa vody a počas horúceho počasia sa sprchovať chladnou vodou. Ak predsa len musíte ísť vonku, mali by ste sa vyhnúť pobytu na slnku v najhorúcejších hodinách dňa.

Viac o téme: LetoHorúčava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu