Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Experti zverejnili ZOZNAM potravín predlžujúcich život: Už tá prvá vás poriadne prekvapí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: gettyimages)

LONDÝN - Autori viacerých odborných štúdií zameraných na výživu sa zhodujú, že zaradenie niektorých potravín do jedálnička a ich pravidelná konzumácia, má priaznivý vplyv nielen na kvalitu života, ale aj na jeho dĺžku. Do zoznamu týchto "životabudičov" zaradili dostupné a najmä chutné potraviny, takže ak si chcete predĺžiť svoj život, môžete sa nechať inšpirovať.

Predĺžiť si život máte možnosť veľmi jednoducho. Aspoň to tvrdia odborníci na výživu a odporúčajú, aby ľudia zaradili do svojho jedálneho lístka najmä ovsené vločky, čučoriedky, listovú zeleninu, orechy, paradajky a celozrnné potraviny. 

Tri cviky, ktoré formujú kocky na bruchu: Výsledky sa dostavia rýchlejšie, než by ste čakali

Ovsené vločky

Časopis Nutrition Journal uvádza, že účastníci istého experimentu konzumovali ovsené výrobky šesť týždňov namiesto múky a cestovín. Respondenti, ktorí skonzumovali 100 gramov ovsa denne, zaznamenali zásadný pokles „zlého“ cholesterolu a schudli vďaka zvýšenému podielu vlákniny. Práve vysoká hladina cholesterolu úzko súvisí so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych chorôb a vysokého krvného tlaku, čiže najčastejšími civilizačnými ochoreniami.

Profesorka z Harvardu spochybňuje
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Čučoriedky

A čo tak kombinácia ovsených vločiek a čučoriedok? Štúdia publikovaná v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences uvádza, že antioxidanty dokážu priaznivo vplývať na kvalitu a dĺžku života. Práve čučoriedky patria k ich najbohatším zdrojom a aj podľa Journal of Agricultural and Food Chemistry vám dokážu predĺžiť život a konzumovať by ste ich mali každý deň.

Ovsené vločky vám ako
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Listová zelenina

Vedeli ste, že listová zelenina je jednou z potravín s najvyššou výživnou hodnotou? V časopise Preventing Chronic Disease lekár poznamenáva, že má vysoký obsah živín, takže by ste mali pravidelne jesť mangold, špenát, čakanku a listový šalát. Potraviny s vysokým obsahom živín totiž úzko súvisia so zníženým rizikom vzniku chronických chorôb.

Experti zverejnili ZOZNAM potravín
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Orechy

Je jedno, či si ich pridáte do jogurtu, alebo si na nich pochutíte bez akýchkoľvek prísad. Konzumácia orechov úzko súvisí so znížením rizika závažných chronických chorôb. Podľa časopisu The New England Journal of Medicine je frekvencia konzumácie orechov spojená s úmrtnosťou z rôznych príčin. Uviedli to autori štúdie, ktorí pozorovali stravovacie návyky viac ako 100 000 osôb. Dopriať si môžete akýkoľvek druh: vlašské, mandle, kešu...

Experti zverejnili ZOZNAM potravín
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Paradajky

Podľa štúdie zverejnenej Európskym vestníkom internej medicíny, obsahujú paradajky a výrobky z paradajok farbivo lykopén. Táto zložka má antioxidačné vlastnosti a úzko súvisí so zníženým rizikom vzniku chronických chorôb, akými sú rakovina a kardiovaskulárne ochorenia.

Experti zverejnili ZOZNAM potravín
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Celozrnné potraviny

Sacharidy nám predlžujú život? Áno. Uviedol to prieskum spoločnosti Circulation, ktorý sa zaoberal súvislosťou medzi príjmom celozrnných potravín a dĺžkou života. Dôkazom je oblasť Stredomoria, kde ľudia vo veľkom konzumujú stravu bohatú na sacharidy a žijú dlhšie. Štúdia dospela k záveru, že celozrnné potraviny by sme mali jesť trikrát denne.

Viac o téme: PotravinyZdravieDlhovekosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu