Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tieto VECI v lete nikdy nenechávajte v aute! Vystavujete sa tým veľkému nebezpečenstvu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Leto klope na dvere a mnohí plánujú vyraziť na dovolenku autom. V horúcich dňoch by ste však nemali v automobile nechávať viaceré kozmetické a farmaceutické prípravky. Kombináciou rozhorúčeného interiéru a mnohých chemických produktov totiž riskujete vznik požiaru.

V horúcich dňoch predstavuje rozpálený interiér auta vážne bezpečnostné riziko, a to nielen pre deti či domáce zvieratá. Odborníci upozorňujú, že teplota vo vozidle, ktoré je dlhšie ponechané na slnku, sa môže rýchlo vyšplhať na 50 stupňov Celzia a viac. "Nenechávajte v aute spreje, pretože obsahujú horľavé plyny," radí Diana Rodriguez-Zabaová zo spoločnosti ServiceMaster Restoration. Navyše napríklad krém na ochranu proti slnečnému žiareniu môže byť skutočne účinný iba vtedy, ak ho budete uchovávať na chladnejšom mieste chránenom pred slnečným žiarením. Sú tu však aj ďalšie výrobky, ktoré by ste mali z auta vyložiť ešte predtým, ako vyrazíte v ústrety horúcemu letnému dňu.

Lieky

Lieky sú nevyhnutnou výbavou dovolenkovej batožiny, ale ak ich budete nechávať v rozhorúčenom aute dlhší čas, môžu sa znehodnotiť. Väčšina liekov je účinná iba vtedy, ak sa uchovávajú pri teplote do 25 stupňov. Obzvlášť citlivý na teplotu je inzulín. Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) odporúča uchovávať lieky v chladiacich boxoch, ale nie v priamom kontakte s ľadom alebo ľadovými obkladmi. 

Tieto VECI v lete
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: pixabay.com)

Sprejové dezodoranty

Aj keď si letné počasie vyžaduje častejšie použitie dezodorantu, ich sprejovú verziu nechajte radšej doma. Pozrite sa na zadnú stranu každého aerosólového produktu, ktorý chcete nechať v automobile. V niektorých prípadoch je uvedený výstražný štítok informujúci o maximálnej teplote, ktorej je schopný odolať. V každom prípade je však lepšie, ak ho vždy z auta vyložíte. 

Tieto VECI v lete
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Suchý šampón

Ak máte pocit, že vaše vlasy budú potrebovať po slnečnom dni osvieženie, nechajte aerosólové vlasové výrobky radšej doma. V roku 2019 mala istá obyvateľka amerického štátu Missouri uložený v rozpálenom aute suchý šampón a ten explodoval cez strešné okno. Výbuch vytrhol stredovú konzolu, vyrazil strešné okno a obal z výrobku bol nájdený asi pätnásť metrov od auta. 

Tieto VECI v lete
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Sprejové farby

Ak ste si počas horúčav kúpili farbu v spreji, radšej sa s týmto nákupom rýchlo ponáhľajte domov. Aj tento výrobok môže totiž explodovať podobne ako bežné aerosólové kozmetické prípravky. V roku 2018 musel napríklad istý Brit podstúpiť chirurgický zákrok a transplantáciu častí pokožky po tom, ako v horúcom karavane vybuchla sprejová farba a explodujúce častice mu spálili kožu. 

Viac o téme: AutoLetoHorúčava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu