Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Na Mount Everest sa tento rok vyštverali prví horolezci: Keď zistíte, kto bol medzi nimi!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KÁTHMÁNDÚ - Šerpa Kami Rita minulý piatok znovu pokoril rekord v najväčšom počte výstupov na Mount Everest, keď tak urobil už po 25-krát. Spolu s jedenástimi horskými sprievodcami sa na vrchol najvyššej hory sveta dostali ako prvá tohtoročná skupina horolezcov, informovala agentúra AP.

Päťdesiatjedenročný Rita prekonal svoj vlastný rekord z roku 2019. Vtedy uviedol, že po 25. výstupe sa už nebude pokúšať o ďalší. Od ostatných horolezcov ho delí náskok najmenej štyroch výstupov. Prvá tohtoročná skupina lezcov po zľadovatelej ceste na vrchol upevňovala laná, aby sa neskôr tento mesiac mohli rovnakou trasou vydať stovky ďalších ľudí. Povolenie na výstup bolo tento rok udelené 408 zahraničným adeptom. Vlani boli prístupové cesty z Nepálu i Číny na vrchol kvôli pandémii koronavírusu uzavreté. 

Finally, we have made it to the top of the Everest.

At 06:00 pm on May 7th, 2021, I made the successful 25th ascent...

 

Posted by Kami Rita Sherpa on Saturday, 8 May 2021
 

Kami pokoril Mount Everest prvýkrát v roku 1994 a odvtedy naň šplhá takmer každý rok. Medzi známych sprievodcov patril aj jeho otec, ktorý bol medzi prvými šerpami sprevádzajúcimi cudzincov na najvyšší vrch sveta. Okrem Mount Everesu zdolal Rita i ďalšie himalájske osemtisícovky, napríklad K2, Čo-Oju, Manaslu či Lhoce. 

VIDEO Na Mount Everest
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP/Niranjan Shrestha)

Etnikum Šerpov, žijúcich vysoko v Himalájach, sprevádza horolezcov po najvyšších horách sveta už od 50. rokov minulého storočia. Z pôvodne pastierskeho spoločenstva spravila ideálnych sprievodcov a nosičov odolnosť, znalosť miestnej krajiny a návyk na vysokú nadmorskú výšku. Tradičnú trasu po juhovýchodnom hrebene prvýkrát zaviedli Edmund Hillary a Šerpa Tenzing Horkej v roku 1953, ktorí na Everest vyliezli ako prví na svete. Pred pandémiou Nepál čelil obrovskému prílivu horolezcov, čo viedlo nezriedka k smrteľným nešťastiam. V roku 2018 dosiahol vrchol Everestu rekordných 885 ľudí, 644 použilo na výstup nepálsku trasu. Jedenásť horolezcov zomrelo, z toho najmenej štyri úmrtia sú pripisované preľudneniu trasy. Aby sa Nepál vyhol podobnému problému, zvýšil poplatok za povolenie k výstupu. Horolezci musia okrem toho predložiť potvrdenie, že pred pokusom o zdolanie Everestu trénovali v oblastiach s nadmorskou výškou najmenej 6500 metrov. 

Viac o téme: ŠerpaMount EverestHimalájeKami Rita
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu