Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

VIDEO Dramatická záchrana českých horolezcov v Pakistane: Uviaznutí na hore! Vážne zdravotné problémy

Českí horolezci a ich sprievodca
Českí horolezci a ich sprievodca (Zdroj: Twitter/Wajid Ullah Nagri Offcial, Getty Images)

ISLAMABAD - Dvaja českí horolezci a ich miestny sprievodca uviazli v nedeľu na pakistanskej hore Rakapoši. Tamojšie úrady im vyslali na pomoc dve helikoptéry. Pre zlé poveternostné podmienky však bola záchranná operácia prerušená, v pondelok však opäť pokračuje. Informovala o tom agentúra AP.

Českí horolezci Jakub Vlček a Petr Macek spolu s pakistanským horským vodcom uviazli v nadmorskej výške 6900 metrov počas zostupu z hory vysokej 7788 metrov. Záchranný tím, vrátane najmenej dvoch vrtuľníkov, čakal v blízkosti hory na zlepšenie poveternostných podmienok. Minister turizmu provincie Gilgit-Baltistán tvrdí, že českí horolezci išli na výstup bez povolenia.

"Českí horolezci išli hore ešte pred vydaním vládneho povolenia, čo je neetické. Očakávame, že každý, kto sa zúčastní takýchto expedícií, bude v prípade núdze dodržiavať zákony a predpisy pre svoju vlastnú bezpečnosť," napísal na sociálnej sieti Twitter Násir Ali Khán.

Predstavitelia pakistanského klubu horolezcov incident nekomentovali. Vrch Rakapoši leží v pohorí Karakoram. Ide o dvadsiatusiedmu najvyššiu horu sveta. Od údolia rieky až po jej vrchol musia horolezci prekonať až šesťtisíc výškových metrov.

V Pakistane pokračuje záchrana českých horolezcov

Dvaja českí horolezci, ktorí v nedeľu spoločne so svojim miestnym sprievodcom uviazli na pakistanskej hore Rakapoši, majú zdravotné problémy. Zásahové tímy medzitým obnovili záchrannú operáciu, ktorú pre zlé poveternostné podmienky v nedeľu prerušili. Informoval o tom v pondelok spravodajský portál iDNES.cz.

Horolezci Jakub Vlček a Petr Macek sú v nadmorskej výške takmer sedem tisíc metrov uviaznutí už dva dni. "Zatiaľ čo ich sprievodca je v dobrej kondícii a udržiava s nami kontakt, jeden z českých horolezcov trpí omrzlinami a druhému je zle," povedal pre pakistanský denník Dawn šéf pakistanského klubu alpinistov (ACP). Jeden z Čechov má podľa denníka Dawn akútnu horskú chorobu, ktorú spôsobuje nedostatok kyslíka vo vysokej nadmorskej výške. Na mieste je približne mínus 30 stupňov Celzia.

Trojica horolezcov úspešne zdolala 7788 metrov vysoký, veľmi ťažko dostupný vrchol v piatok, a následne začala zostupovať do tábora. Počas večera poslali SMS správy svojim blízkym, že sa dostali do ťažkostí. Vďaka satelitným telefónom sú s rodinami stále v kontakte, približuje iDNES.cz.

Viac o téme: ČeskoHoraPakistanUviaznutí horolezciRakapoši
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu