Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VIDEO Neuveriteľný objav vedcov: V Keni našli prastarý hrob a v ňom ostatky...

Miesto nálezu Zobraziť galériu (4)
Miesto nálezu (Zdroj: profimedia.sk)

NAIROBI - Medzinárodný tím vedcov objavil v jaskyni v Keni najstarší známy hrob na africkom kontinente z doby pred 78 000 rokmi. Ide o miesto posledného odpočinku asi trojročného dieťaťa. Archeológovia ho pomenovali Mtoto, čo znamená "dieťa" vo svahilčine.

V štúdii uverejnenej v časopise Nature vedci opísali, že Mtoto bol do hrobu v jaskyni starostlivo uložený a zrejme ležal na vankúši, uviedla stanica BBC. Vek dieťaťa bádatelia určili na základe analýzy zubov. Domnievajú sa, že išlo pravdepodobne o chlapca, ktorý ležal vo fetálnej pozícii, teda na boku a s kolenami pokrčenými a pritiahnutými k telu. Poloha kostí v hrobe naznačovala, že jeho telo bolo pevne zabalené a pod hlavou mal niečo, čo pripomínalo vankúš z lístia, ktorý sa postupne rozpadol. 

VIDEO Neuveriteľný objav vedcov:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

VIDEO Neuveriteľný objav vedcov:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

"Dieťa bolo zrejme zabalené do rubáša vyrobeného z lístia alebo zvieracej kože," uviedla spoluautorka článku María Martinónová Torresová, riaditeľka španielskeho Centra pre výskum ľudskej evolúcie (CENIEH). "Je v tom taká neha a snaha, ktoré naznačujú city spoločenstva voči tomuto dieťaťu. Bolo pochované v jaskyni, kde žili ľudia. Všetky tieto okolnosti niečo naznačujú - možno žiaľ, možno skutočnosť, že sa ho nechceli vzdať," dodala. 

VIDEO Neuveriteľný objav vedcov:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Afrika je považovaná za kolísku moderného človeka, ale aj napriek všetkým nálezom nástrojov, ktoré naši predkovia používali, vedci uvádzali, že pohrebiská zostávali doteraz nie úplne preskúmanou kapitolou evolučnej histórie človeka na africkom kontinente. "Druhý najstarší známy hrob v Afrike je starý 74 000 rokov," spresnila Louise Humphreyová, ktorá sa podieľala na recenzovaní štúdie a pôsobí v Prírodopisnom múzeu v Londýne. "Zaujímavé je, že tento druhý známy hrob je aj detský, ale vykopávky neboli kvalitne vykonané, keď bol pred päťdesiatimi rokmi objavený, takže o ňom veľa nevieme. V tomto prípade je ale z toho viditeľný pocit osobnej straty. Je to dôkaz o ľuďoch, ktorí vo väčšej miere vnímali okolitý svet v symboloch," uzavrela Humphreyová. 

Viac o téme: DieťaHrobKeňaArcheologický objav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu